navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Britanka preporučuje

Čokolada uz sir, paradajz ili patlidžan: Savjeti kako da uživamo u omiljenoj poslastici

Britanka Jennifer Earle, konditorski ekspert ili "stručnjakinja za čokoladu" tvrdi da čak i nakon godina i decenija konzumiranja tona čokolade većina ljudi ne zna da na pravi način uživa u omiljenoj poslastici.  

Objavljeno: 11.11.2020. u 07:57
get url
text

Ova osnivačica Chocolate Ecstasy Tours savjetovala je i koji su to najbolji načini za konzumaciju čokolade i potpuno uživanje u njoj. U degustaciji i odabiru najbolje čokolade, Earle preporučuje da 20 minuta prije ništa ne treba jesti, piti, a treba izbjegavati nošenje parfema i kreme za ruke jer to može pomutiti procjenu, prenosi Daily Mail.

- Pri isprobavanju čokolade je najvažnije pristupiti joj lagano i promišljeno. Prije nego zagrizete, odlomite komadić i pomirišite je, jer tada se njene arome ispuštaju u zrak – govori stručnjakinja za čokoladu objašnjavajući da čokolada više neće mirisati isto nakon što je probate.

Nakon toga tek treba pristupiti jelu, ali ne žvakanju kockice, već je trik da cuclate komadić po komadić, kako bi slina polako rastapala to slatko blago.

- Cuclajući je trebali biste dobiti drugačiji ukus na početku, na sredini i na kraju - dodala je.

Kako otkriva, čokolada se savršeno kombinira sa nekim namirnicama i može se, recimo, poslužiti kao kanape uz sir. Ako organizirate večeru, postoji mnogo načina kako da začinite svoju porciju čokolade, kaže Jennifer. Najbolji gastro spojevi su s bosiljkom i paradajzom, pa čak i patlidžanom, a jednostavan način kombiniranja je da po povrću naribate malo ukusne tamne čokolade.

- Pokušajte čokoladu poslužiti kao slani kanape ili kao dio pladnja sa sirom. Čokolada zapravo sjajno djeluje sa sirom - uključujući sireve na biljnoj bazi. Nemojte se bojati eksperimentirati – kaže Britanka.

Njen savjet kako da izbjegnemo prejedanje čokoladom je tako što ćemo zaobilaziti jeftinije i manje kvalitetne čokolade, te kupovati one s visokim udjelom kakaa. Razlog za to jeste što je kakao pun vitamina i minerala, pa on zapravo šalje signale mozgu kada je dosta prije nego što se pojede previše.

- Uspijete li povremeno napraviti pauzu od barem nekoliko minuta dok jedete vrhunsku čokoladu s visokim udjelom kakaa, zapravo je prilično teško pojesti previše - tvrdi Earle.