navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ramazan

Čuvari tradicije: Jerusalemski museharati bubnjevima pozivaju na sehur

Svakoga jutra, prije svitanja, uskim sokacima starog dijela Istočnog Jerusalema, osvijetljenim raznobojnim ramazanskim svjetiljkama, odzvanja glas "museharata" koji podsjećaju muslimane da je vrijeme sehuru, obroku kojim se započinje ramazanski post

Objavljeno: 18.05.2019. u 14:09
get url
text

Palestinski volonteri i dalje održavaju tradiciju ramazanskih bubnjeva u okupiranom Istočnom Jerusalemu, uprkos pritiscima izraelske policije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ramazanski bubnjari u Starom gradu, u Istočnom Jerusalemu, nailaze na neodobravanje izraelskih snaga u njegovanju tradicije stare nekoliko stoljeća.

Ramazanski bubnjari

Svakoga jutra, prije svitanja, uskim sokacima starog dijela Istočnog Jerusalema, osvijetljenim raznobojnim ramazanskim svjetiljkama, odzvanja glas "museharata" koji podsjećaju muslimane da je vrijeme sehuru, obroku kojim se započinje ramazanski post. Musaherati (oni koji pozivaju na sehur) su u Jerusalemu, baš kao i u ostatku arapskog svijeta, tradicija stara nekoliko stoljeća.

Ramazanski bubnjari

Odjeveni su u tradicionalne arapske čakšire, sa bijelom tunikom i pojasom, crno-bijelom palestinskom maramom "kefijjom", koja je postala simbol palestinske nacionalne borbe. Izraelski vojnici i doseljenici, kao i većinu palestinskog stanovništva u Jerusalemu, često ih uznemiravaju, a neki im čak i prijete.