Stručnjaci pomno prate šta se događa u Australiji kako bi predvidjeli šta će se dogoditi na sjevernoj hemisferi ove zime, Evropi, SAD-u i Kanadi

Sudeći prema podacima koji stižu iz Australije gdje se razbolio rekordan broj ljudi, očekuje nas jedna od najtežih sezona gripe. Australija je obično pokazatelj onoga što se može očekivati zimi za Evropu i SAD, a predviđa se da će gripa doći u dva vala i zahvatiti gotovo cijelu populaciju.

Izgledi su da će gripa početo rano i kulminirati rano kao što se dogodilo 1995. godine. Rob Moss matematički biolog i psiholog, izjavio je da su svjedoci neobičnoj aktivnosti širenja virusa te da ne znaju šta se događa.

Procijenio je da će ovogodišnja sezona gripe trajati mnogo duže nego prijašnjih godina. Australski stručnjaci također predviđaju da će oko dva miliona ljudi vjerojatno oboljeti do kraja sezone gripe, a očekuje se da će ih umrijeti 4.000, iako svi smrtni slučajevi neće biti posljedica gripe.

U posljednjoj sedmici juna u zapadnoj Australiji registrirano je oko 10.000 oboljelih, od kojih je umrlo između 15 i 29 ljudi. Smatra se da je gripa dosegnula svoj vrhunac 12 sedmica ranije nego inače. Stručnjaci pomno prate što se događa u Australiji kako bi predvidjeli šta će se dogoditi na sjevernoj hemisferi ove zime, tačnije u Evropi, SAD-u i Kanadi, posebno jer su primijetili da među smrtnim slučajevima ima i nekoliko djece.

Izvor: Faktor