Svjetski dan kućnih ljubimaca obilježava se 30. novembra svake godina. Kućni ljubimci nude bezuslovnu ljubav i društvo, a briga o njima uči nas odgovornosti i empatiji.

Bilo da se radi o psu ili mački, maženje sa životinjom pruža osjećaj sreće, opušta i vraća nam osmijeh na lice. Zato danas ljubimca počastite kao kralja, više ga mazite i bacajte lopticu nešto duže.

Prije nego odlučite uključiti ljubimca u svoj život, morate biti sigurni u tu odluku i svoju sposobnost da se može brinuti o njemu. Također, morate biti svjesni da se radi o velikoj odgovornosti - puno većoj od izvođenja u šetnju i maženja.

Ali Smith, trenerica za pse, dodaje tri glavna pitanja koja svi trebaju postaviti prije nego odluče nabaviti kućnog ljubimca: omam li vremena, imam li novca, hoće li ovaj ljubimac odgovarati mom načinu života?

- Svaki ljubimac zahtijeva i vrijeme, pa je jako važno prvo razmotriti hoćete li imati dovoljno slobodnog vremena za svog ljubimca. Također, s posjedovanjem ljubimca javljaju se i dodatni troškovi, a neki od njih mogu biti i neočekivani poput obuke ili liječenja. Osim toga, ako imate puno radno vrijeme, možda ćete morati pokriti i troškove čuvanja ili šetača pasa - kaže Ali, piše Metro

Izvor: Faktor/Metro