navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
COVID-19 i intimni život

Danski šef za zdravstvo poručio: "Seks je dobar i zdrav, možete ga imati tokom pandemije"

Soren Brostrom, generalni director zdravstvene uprave Danske, kazao je da se strogi pristup socijalnog distanciranja u ovoj zemlji ne odnosi na seks, bilo povremeno ili tokom stalnih odnosa.

Objavljeno: 21.04.2020. u 20:06
get url
text

Danski šef za zdravstvo rekao je da se čak i oni koji žive sami, i koji imaju relativno veliki broj različitih seksualnih partnera, ne bi trebali biti kočeni mjerama socijalnog distanciranja.

- Seks je dobar. Seks je zdrav. Mi smo seksualna bića i, naravno, možete imati seks u ovoj situaciji. Kao i kod bilo kojeg drugog ljudskog kontakta, postoji rizik od zaraze. Ali, naravno, čovjek mora imati seks - pojasnio je Brostrøm.

Koronavirus ulazi u disajne puteve udisanjem kapljica i ne širi se spermom ili vaginalnom tekućinom, ali fizička bliskost donosi rizik od obolijevanja.

Kare Molbak, direktor danske agencije za zarazne bolesti SSI, rekao je da smjernice socijalnog distanciranja u Danskoj ne bi trebale obeshrabriti ni druženje, niti seksualne susrete.

- Mislim da ne postoji zabrana sastajanja. To se odnosi samo na veći broj ljudi. Dakle, mislim da još uvijek postoji mogućnost takvog kontakta, posebno sa stalnim partnerom - rekao je Molbak, a prenose danski mediji.