Mama koja je 2019. objavila srceparajuću fotografiju svoje kćerke koja tješi brata nakon hemoterapije podijelila je veliku novost.

Beckettu Burgeu u aprilu 2018. dijagnosticirana je akutna limfoblastična leukemija. Na fotografiji objavljenoj godinu kasnije tada četverogodišnjeg Becketta tješi sestrica Aubrey (5), dok on povraća nad WC šoljom nakon hemoterapije.

Majka je sada objavila da se Beckett vratio u školu, nakon što je prošle sedmice završio sa hemoterapijom.

- Ušao je njegov onkolog i rekao: "Nema više hemoterapije - gotovi smo. Riješili smo se svega". Beckett je bio šokiran. Lice mu se ozarilo, bio je to gorko-sladak trenutak. Mislite da ćete biti sretni, ali sad se to čini zastrašujućim jer ne možete više ići na hemoterapiju, koja djeluje kao uvjerenje da će se rak držati podalje - rekla je Kaitlin Burge, majka dječaka.

Majka ističe da je njena kćerka imala velik utjecaj na brata i pomogla mu da prebrodi opaku bolest.

- U njoj je vidio majčinski lik, ali sada je postao neovisniji. Kad god mu Aubrey pokuša pomoći, insistira na tome da će nešto učiniti sam. Sad se mogu igrati normalno kao ostali braća i sestre - dodaje Kaitlin.

No nije uvijek bilo tako. Beckett je odmah nakon dijagnoze proveo mjesec u bolnici, a o Audrey je brinula baka. Najmlađa kćerka Chandler živjela je kod ujaka.

Kad se Beckett vratio iz bolnice, bio je slab, smršavio je i nije mogao hodati. Aubrey nije bila sigurna kako se nositi s tom situacijom. Htjela se igrati s bratom, ali on nije mogao. Nije joj bilo jasno zašto je stalno pospan i često ide u kupaonicu. Činilo joj se da je stalno bolestan, a nikad nije bio bolestan.

- Nije znala šta se događa, ali joj je bilo jasno da nešto nije u redu. Pomagali smo joj da to prebrodi - kaže majka.

Aubrey je ubrzo željela znati sve o lijekovima i medicinskoj opremi svog brata. Roditelji su joj objasnili da je bolestan, da je riječ o bolesti koja se ne može pokupiti u školi, vrtiću ili u parku, da se ne može spriječiti i da se njoj neće dogoditi.

Djevojčica je postala bratu podrška. Bila je uz njega, a pomaže mu i danas.

- Još uvijek se malo muči. Posljedica hemoterapije je bol u nozi, ali sve u svemu je sretan - zaključila je majka.

Podsjetimo, dječak je 23. aprila 2018. dobio visoku temperaturu. Doktori su rekli da je riječ o upali uha i prepisali mu antibiotike. Roditelji su se ponovno javili u Hitnu pomoć sljedećeg dana jer mu je temperatura i dalje rasla. U dječjoj bolnici u koju su poslani su mu napravljene sve pretrage, koje su otkrile tešku dijagnozu.

Akutna limfoblastična leukemija najčešći oblik raka djece. Odgovorna je za 80 posto akutnih leukemija dječje dobi, a najučestalija je između 3. i 7. godine. Bolest pogađa limfocite koji u razvoju ne sazrijevaju i postaju prekobrojni. Stanice se množe brzo i zamjenjuju normalne stanice. Neki od simptoma akutne limfoblastične leukemije su temperatura, umor, bol u kostima ili zglobovima, krvarenje, lako nastajanje modrica, osip ili kožne promjene i bljedoća.