navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Opasan trik

Doktori upozoravaju na opasan trend na TikToku koji bi mogao povećati rizik od raka

S dolaskom toplijih mjeseci svi postaju svjesniji važnosti brige o svojoj koži. Nanošenje kreme za sunčanje često se ističe kao jedna od navika koje vam mogu pomoći zaštititi zdravlje kože, ali doktori sve češće upozoravaju na opasan trend koji se širi TikTokom, a koji bi mogao uzrokovati čak i rak kože.

Objavljeno: 02.05.2021. u 08:18
get url
text

Trend je postao viralan nakon što ga je objavila manekenka Eli Withrow iz Los Angelesa.

- Hejteri će reći da ovo ne djeluje, ali uvjerena sam da ako stavite osnovnu kremu za sunčanje SPF 30 i SPF 90 na sva mjesta na koja biste inače stavili highlighter, sunce će konturirati vaše lice - objasnila je o čemu je riječ dodavši kako ćete tako "cijelog ljeta prirodno biti konturirani".

No NHS navodi da ne postoji "siguran ili zdrav način za postizanje preplanulosti" te da preplanulost ne štiti vašu kožu od štetnih učinaka. Ako ne koristite zaštitni faktor koji vam odgovara i ne pokrivate sve dijelove tijela, mogli biste rizikovati opekotine od sunca ili dodatno oštetiti kožu.

Doktorica Simran Deo je rekla da UV zrake mogu nanijeti značajnu štetu na koži - posebno onima sa svijetlom kožom.

- Iako upotreba SPF-a za konturiranje može dovesti do privremenih preplanulih linija na područjima na kojima biste obično koristili šminku da biste stvorili isti efekt, nakon što te preplanule linije izblijede, mogu vam ostati trajnija oštećenja kože koja se javljaju u kasnijoj dobi - istaknula je.

Dodala je: "Jake sunčeve UVA, UVB i UVR zrake mogu dovesti do ranih znakova starenja poput bora i sitnih linija, područja hiperpigmentacije poput lentiga ili dublje pigmentacije poznate kao melazma".

- To može rezultirati oštećenjem stanica kože, što dovodi do raka kože i predkanceroznih promjena, kao i utjecaja na vaš imunitet - rekla je za MailOnline.

U razgovoru za The Sun je Gill Nuttall, osnivačica Melanoma UK - vodeće britanske dobrotvorne organizacije za melanom - rekla: "Ovo je još jedan opasno glup trik s društvenih mreža, kakvi se pojavljuju svakog ljeta. Krema za sunčanje treba se pravilno nanositi po cijelom licu i tijelu i ni pod kojim uvjetima se ne može koristiti kao nadomjestak za kozmetički režim. Tolika je šteta da ljudi i dalje nastavljaju riskirati svoju kožu. To je naš najveći organ, ali mnogi se prema njemu ponašaju kao da to nije važno".