Cvate u februaru i martu, a sazrijeva od jula do oktobra.
U ljekovite svrhe možete koristiti gotovo sve dijelovi drijenka - koru, list, cvijet, plod.
Plodovi se beru čim počnu dobivati crvenu boju i suše se na toplom mjestu. Kora se guli u jesen ili u rano proljeće s debla ili debljih grana.
Ljekovita svojstva drijenka
Vrijednost drijenka i njegova ljekovita svojstva prepoznata su još u antičko doba.
Tome svjedoče sačuvani zapisi iz Grčke, Rima i Perzije koji kažu da se drijenak koristio za ublažavanje bolova te za brži oporavak bolesnika.
Plod drijenka sadrži veliku količinu vitamina C, prirodne šećere, organske kiseline, pektin i tanin.
Drijenak se koristi kao narodni lijek koji pomaže kod brojnih tegoba, a najpoznatiji je kao prirodno sredstvo koje pomaže kod:
bolesti grla
bolesti bubrega
malokrvnosti
proljeva
groznice
rana
hemeroida
menstrualnih bolova
povišenog šećera
viška vode u organizmu
oslabljenog imuniteta
tinitusa
Plodovi drena jedu se svježi, smrznuti ili sušeni. Od plodova se mogu praviti sokovi, čajevi, tinkture i likeri.
Čajevi se mogu pripremati i od kore, cvijeta ili listova drena.