navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljubav i veze

Druga godina je najkritičnija: Kako pobijediti krizu u vezi

Druga godina je godina za liječenje "dječijih bolesti". "Medeni mjesec" (u ovom slučaju godina) je prošao i počinju čarke, odnosno, počinjete da ispoljavate svoju pravu ličnost

Objavljeno: 24.01.2020. u 00:05
get url
text

Kažu da su prve tri godine veze najkritičnije. Ako ih “pregurate” onda vaša ljubav ima velike šanse da potraje.

Prve godine i vi i partner nosite “ružičaste naočare”. Zaneseni ste i ne vidite (ili ne želite da vidite) mane jedno drugom.

Druga godina je godina za liječenje “dječijih bolesti”. “Medeni mjesec” (u ovom slučaju godina) je prošao i počinju čarke, odnosno, počinjete da ispoljavate svoju pravu ličnost.

Ako ovu godinu pregurate, ulazite u “mirnu fazu”.

Treća godina – vaša ljubav je već stabilna, dobro se poznajete i uživate u udobnosti svoje veze. Trik u ovoj fazi je da se ne opustite previše i da se ne ulijenjite. Veliki broj veza “puca” nakon tri godine upravo zato što su se partneri ulijenjili i više se ne trude jedno oko drugog.

Kako stručnjaci kažu, druga godina je najkritičnija, a situacije koje najčešće izazivaju rasprave su porodica, prijatelji (slobodno vrijeme) i kućni poslovi.

Evo oko čega nikako ne bi trebalo da se svađate ako želite da iz druge, burne godine, uplovite u treću, “mirnu luku”.

Porodica

Koliko god da vaš partner žali na svoju porodicu, upamtite da vi to ne smijete da radite. Njegovo je pravo (na kraju krajeva, tako pokazuje i da ste mu bliski), da vam se požali na svoje najbliskije. To ne znači da mu neće smetati kad vi učinite isto. I njemu se sigurno nešto ne dopada kod vaše familije i vama bi također zasmetalo kad bi ih pred vama kritikovao.

Prijatelji i slobodno vrijeme

Faza zanosa, kada ste svaki slobodni trenutak provodili zajedno, završena je. Sasvim je logično što on (a i vi), želi da malo više vremena provodi sa svojim prijateljima, da sluša nečije tuđe priče, učestvuje u aktivnostima koje je zapustio. To što ima potrebu da se viđa s prijateljima ne znači da vas manje voli.

Kućni poslovi

Ovo je jedan od najčešćih razloga rasprava među parovima koji žive zajedno. Žene imaju običaj da dugo “žmire” na razbacane čarape na podu, bačene majice na stolice i prljave šolje rasprostranjene svuda po stanu. Ako ste to “gutale” u početku, ne možete odmah da podvučete crtu i zahtijevate da promijeni svoje navike. Najbolje rješenje jeste da ga zamolite. Bez svađa, bez prebacivanja, samo mu recite da bi vam značilo kada bi malo više pažnje posvetio tim sitnicama.