navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izuzetna ljekovitost

Dunja je bogata željezom, vitaminom B, vlaknima, a njene sjemenke djeluju kao antiseptik

Zlatna jabuka ili sidonijska kruška, poznatija kao dunja, nekad je bila omiljeno i rasprostranjeno voće širom Evrope.

Objavljeno: 19.10.2021. u 21:29
get url
text
Dunja

Dunja je sezonsko voće, dostupno od rane jeseni pa sve do januara.

Svježi plod dunje bogat je željezom, a sadrži i kalij, kalcij, magnezij, natrij, sumpor, klor i bakar, karoten (provitamin A), vitamine B1 i B2, vitamin C i niacin. Uz to, bogat je vlaknima i pektinom, pa je tako idealno voće za sve koji žele izgubiti na tjelesnoj težini. Dunjin plod pomaže kod probavnih smetnji i u regulaciji kolesterola zbog pektina koji snižava "loši" LDL kolesterol, a povisuje "dobri" HDL kolesterol.

Sok i pulpa od pečene i kuhane dinje su odličan antiemetik (sredstvo protiv povraćanja) jer djeluju blagotvorno na probavni sistem i smanjuju upalne procese. Dunja se danas rijetko koristi u svakodnevnoj prehrani, što je zaista šteta s obzirom na dugačak popis ljekovitih i za organizam blagotvornih svojstava ovog mirisnog i ukusnog ploda.

Većina sorti je preteška i prekisela, a plod je pretvrd da bi se mogao konzumirati sirov, pa se umjesto toga prave marmelade, pekmezi, pudinzi, kompoti...

Zbog aromatičnog okusa i mirisa dodaje se u malim količinama kolačima od voća, pitama od jabuka, džemovima i raznim drugim jelima.

Ako odmah ne koristimo svježu dunju za pripremu jela, najbolje ju je čuvati na sobnoj temperaturi dok potpuno ne dozrije, tj. požuti i počne puštati ugodan miris. To je svojevremeno bio jedini osvježivač prostora koji su koristile naše nane, bake. Kad dozriju, dunje treba odmah iskoristiti za pripremu jer dužim stajanjem postaju brašnaste. Kad se jednom zareže, plod treba dobro čuvati ili odmah upotrijebiti jer vrlo brzo oksidira. Najbolje ih je čuvati odvojeno od jabuka i krušaka jer svojom jakom aromom prodiru u druge plodove.

Listovi i sjemenke dunje ublažavaju upalne procese ždrijela, tonzila i dišnih puteva. Sjemenke dunje sadrže masti, tanin, pektin, šećer, jabučnu kiselinu, amigdalin, emulzin i protid. Sjemenke se mogu staviti u vodu dok ne puste sluz koja zbog velikog sadržaja pektina i tanina djeluje kao antiseptik, te je odlična kod liječenja upalnih procesa, opeklina, otvorenih rana i upale očiju.