navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muzička scena

Dylan, Bowie, Turner... Zašto zvijezde prodaju prava na svoje pjesme?

Bob Dylan (80) prodao je zadnji muzičkii katalog i sva prava na svoju muziku što uključuje i buduća izdanja Sony Music Entertainmentu za cifru između 150 i 200 miliona dolara.

Objavljeno: 26.01.2022. u 21:10
get url
text

Razlog ovog poteza je kako bi pronašao nove načine kako će njegova muzika doći do budućih generacija, piše Variety.

Dylan je u oktobru 1961. godine potpisao ugovor s Columbijom.

- Izuzetno smo ponosni i uzbuđeni što nastavljamo razvijati naše 60-godišnje partnerstvo. Bob je jedna od velikih muzičkih ikona i umjetnik nenadmašnog genija – rekao je Robert Stringer (59), predsjednik Sony Music Group.

Novi ugovor pokrit će sve Dylanove snimke iz 1962. uključujući njegov istoimeni debitantski album, te buduća izdanja i reizdanja u njegovoj proslavljenoj seriji Bootleg.

- Columbia Records i Rob Stringer su bili dobri prema meni tokom svih tih godina i iza nas je puno odličnih albuma. Drago mi je da sve moje snimke mogu ostati tamo gdje im je mjesto - rekao je Dylan.

Naime, Dylan je već 2020. godine za vrtoglavih 400 miliona dolara prodao svoj katalog pjesama Universal Music Publishingu, te je donirao svoju ličnu arhivu Centru Bob Dylan u Tulsi, Oklahoma.

Dylan nije jedini koji je odlučio prodati svoja muzička prava za veliku svotu. Bruce Springsteen (72) je sklopio ugovor o prodaji svoje muzike sa Sonyjem za vrtoglavih 500 miliona dolara. Na toj listi nalazi se još muzičkih legendi poput Davida Bowieja, ZZ Topa, Tine Turner i Paula Simona.