S dolaskom proljeća i toplijeg vremena, mnogi požele malo "omekšati" svoju tamnu kosu. Najlakši način kako to učiniti ako ste brineta je pomoću pramenova.

Naravno, to ne znači da morate napustiti svijet brineta, zapravo samo ćete zahvaljujući trikovima vašeg frizera otvoriti lice i omekšati boju, bez da napustite svijet smeđe kose.

Dobro napravljeni pramenovi, imaju moć transformirati izgled vaše kose, a onda i lica na najlaskaviji mogući način. Dodavanjem svjetlijih nijansi, stvara se blistaviji izgled. Bez obzira hoćete li se odlučiti za suptilne, jedva vidljive pramenove ili nešto hrabriju opciju, u oba slučaja oni će poboljšati i nadopuniti vašu osnovnu boju.

Naravno, neke kombinacije boja izgledaju bolje od drugih, pa je dobro da konačnu odluku donesete zajedno s vašim frizerom koji će najbolje znati šta se može postići s vašom trenutnom situacijom.

Da brineta ostane brineta, ali da bude malo svjetlija i da se približi ljetu, može se napraviti balayage, odnosno da donji dio kose bude svjetliji.

Ako neko želi da to bude manje vidljivo, mogu se napraviti tanki pramenovi u donjem dijelu s kojima kosa izgleda kao da je posvijetlila na suncu.

Još jedna opcija je i da se ide na pramenove uz lice. Ne moraju dakle biti po cijeloj kosi nego samo uz lice, ali moraju biti tanki i suptilni i licu davati dozu svjetlosti.

Ako neko ima šiške, na njih se ne rade pramenovi, osim ako su one u visini usta ili brade.

Tonovi koji pašu brinetama su karamela, zlatni, koraljni, tamnija crvena. Kad dođe sunčani period godine, licu godi malo svjetlosti, odnosno da je oko njega sve dinamičnije i razigranije.