navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci pojasnili

Emocije su okidač za sve bolesti: Ljutnja uništava želudac, tuga kida srce, a nezahvalnost...

Šta god da se dešava u našem umu i ma koje emocije da osjećamo, sve se to odražava i na naše zdravlje.

Objavljeno: 08.09.2022. u 09:02
get url
text

Da li ste se ikada zapitali kakva je veza između naših osjećanja i naših organa, krvnih sudova, mišića, kostiju, ili i to, kao i puno drugih stvari, uzimate zdravo za gotovo.

Odgovor stručnjaka je da je ta veza itekako izražena, a to nam najbolje pokazuje stres za kojeg je dokazano da može biti okidač za mnoge bolesti.

Emocije su ustvari, kako tvrde stručnjaci, okidač svih naših bolesti.

Kardiovaskularne bolesti

Koju emociju srce najteže podnosi? Tugu, ali ne u užem nego u širem smislu riječi. Što je čovjek duže tužan, srce gubi volju za životom.

Respiratorne bolesti

Koju emociju naši disajni putevi najteže podnose? Nezahvalnost! Ako je zahvalnost, poput zraka bez kojeg ne možemo disati, onda je nezahvalnost poput ugljen-monoksida koji udišemo malo po malo. A kap po kap takvog zraka uništit će i najjačeg.

Gastroenterološke bolesti

Ljutnja je najteže "svarljiva" emocija, pa se stoga ne treba čuditi ako nam ljutnja "naljuti" bilo koji od gastroenteroloških organa.

Urološke bolesti

Kad vam neko ruši samopouzdanje kritikama koje nisu konstruktivne, to djeluje poput skupljanja toksina koji se talože upravo na tim mjestima.

Ginekološke bolesti

Prisiljavanje na ono što ne volimo raditi i prema čemu osjećamo odbojnost, stvara rane na tim organima ili mutacije.

Endokrinološke bolesti

Oni koji su često odbijeni, prije nego što dokažu svoje mogućnosti, osjećaju se kao razapeti ljudi između ljubavi i osvete.

Kožne bolesti

Čim nas neko lažno proziva nedoličnim imenima, ružnim epitetima, u nama se javlja ili nijema ili glasna agresija. Nažalost, naša koža je odbrana, da agresija ne uđe u ostatak našeg tijela, pa sebe izlaže opasnosti.

Neurološke bolesti

Dokazivanje kakvi ste, šta ste i zašto ste takvi, odnosno objašnjenje izbora koji ste izabrali da po njemu živite stavlja čovjeka u poziciju preispitivanja, gdje se bez obzira na visinu intelekta, javljaju frustracije koje poput igle čovjekovog razmišljanja stavljaju u iskušenje.

Hematološke bolesti

Empatija koja ne ostaje u granicama prirodnosti nego prelazi granice, ćelije naše krvi to doživljavaju kao napad, a svaki napad iscrpljuje do konačne predaje.

Bolesti kostiju, zglobova i mekih tkiva

Osjećaj izostanka ljubavi prema sebi ili osjećaj da niste dovoljno voljeni napinje svaki vaš mišić, izbacuje svaki "zglob iz čašice", a kostima oduzima elastičnost i čvrstoću. Bez ljubavi čovjek se osjeća poput kamena na cesti.

Oftalmološke bolesti

Prejudicirati odnosno unaprijed kreirati mišljenje o nečemu, nekome ili sebi, sud je i presuda na kraju jedino samome sebi, što vrlo negativno utječe na najosjetljivije mjesto u čovjeku, a zovu se oči.

Onkološke bolesti

Neriješeni "računi" iz prošlosti umaraju zdrave ćelije u čovjeku. Kada te ćelije postanu previše umorne kako bi obavljale svoje funkcije, stvore pustoš u organu, a na pustoši iznikne korov.

ORL bolesti

Potisnute ili suzdržane emocije koje ostaju u nama umjesto da ih glasno izgovorimo, sve više zatvaraju našu potrebu da čujemo, da sa svijetom dijelimo riječi, a svako povlačenje uvlači nas u sve crnju rupu koja u nama izaziva "unutrašnja krvarenja".

Psihičke bolesti

S obzirom na to da su očekivanja nametnuta forma, ljudska psiha opterećena njima, bilo da su očekivanja nametnuta od nas samih ili od drugih prema nama, logično je da nešto "pukne" u čovjekovom umu jer to mu je jedina vrsta odmaka od napora. Očekivanja su poput strujnog udara.