Pohovane banane je jednostavno napraviti, samo ih umačete u pripremljenu smjesu i pržite u ulju, ali postoji mnoštvo dobrih kombinacija. Donosimo neke.

Banane možete pohovati cijele, u komadićima ili izmiksati sa drugim voćem, praviti kuglice, pa te kuglice pohovati.

Većina smjesa u koje se umaču banane (ali i jabuke i slično voće za pohovanje) sadrži jaja, brašno, šećer i vodu, ali može uključivati i sjemenke, začine, med.

Na Karibima posebno vole pohovane gnječene banane, tačnije radi se o tome da mekane izgnječene banane pomiješaju sa smjesom (koja sadrži više mlijeka i žumanaca) i tako ih peku kao uštipke.

Osnovna smjesa za pohovanje

1,5 šolja brašna
1 šolja mlijeka
Pola praška za pecivo
1 kašičica putera
2 šolje šećera
Malo soli

(smjesi možete dodati cimet, vanilin šećer, oraščić, sjemenke, miješati pšenično brašno sa drugim vrstama brašna, mljevenim keksom …)

Treba vam još: ulje za prženje i dvije do tri veće banane

Zagrijte ulje do 180C u tavi. Izmiješajte prvo suhe sastojke za smjesu, pa im dodajte vlažne i izmiješajte da dobijete smesu sličnu onoj za palačinke, ali malo gušću.

Izgnječite banane, pa ih dodajte u smjesu. Grabite kašikom i pecite kao uštipke.