navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prva noć

Film "Poljubite budućnost" otvorio SFF, Počasno Srce Sarajeva Marku Cousinsu

Projekcijama na četiri lokacije u Sarajevu, film "Kiss the Future" (Poljubite budućnost), Nenada Čičina Šaina, večeras je otvoreno 29. izdanje Sarajevo Film Festivala. 

Objavljeno: 11.08.2023. u 20:54
get url
text

Film u produkciji Bena Afflecka i Matta Damona istu večer prikazan je u Mostaru i Tuzli.

Na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo koju je vodio glumac Lazar Dragojević istaknuto je da će publika do 18. augusta imati priliku pogledati 220 filmova iz cijelog svijeta. 

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima ukupno će se takmičiti 49 filmova, a bit će upriličene i dvije gala te jedna specijalna projekcija. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 22 filma će zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, 22 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

{$galerijaFotografija}

- Zahvaljujemo se svim prijateljima festivala i onima koji nam pomažu u organizaciji. Publici želimo dobrodošlicu i trenutke za pamćenje - rekao je direktor SFF-a Jovan Marjanović.

Uručeno je i Počasno Srce Sarajeva reditelju i piscu Marku Cousinsu.

- Kad sam došao ovdje 1994. godine, susreo sam se sa zločinima koje nisam ni zamisliti, ali sreo sam i stvarno kreativne ljude. Oni su ovdje večeras s nama - kazao je Cousins.

"Kiss the Future" dio je Open Air programa i neizbježno je aktuelna priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada devedesetih godina prošlog vijeka. Gradska alternativna scena koristila je muziku i umjetnost kako bi dovela do promjene i privukla svjetsku pažnju, a postratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom. Film "Kiss the Future" zasnovan je na memoarskoj knjizi Billa S. Cartera "Budale srljaju gdje se anđeli boje kročiti". 

 

0J4A7698.JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow