Sve žene vole osjećaje lakoće, sjaja i volumena kose koji obično imaju nakon posjete frizerskom salonu, ali rijetko koja može izdvojiti vrijeme i novac i priuštiti sebi to baš svake sedmice.

No ipak, prema tvrdnjama frizera, moguće ga je postići i kod kuće, a potrebne su male izmjene u uobičajnoj rutini:

Perite kosu dva puta sedmično

Učestalo pranje kose kako bila bi svilenkasta i meka zapravo rezultira kontraefektom: prečesto pranje je isušuje i može je oslabiti. Za zdraviju kosu perite je dva puta sedmično, a optimalno, za ta pranja koristite različite šampone: prvi put nanesite uobičajeni, a drugi put šampon za čišćenje koji će temeljito očistiti tjeme.

Sredstvo za zaštitu od topline je must have

Bez obzira prosušite li kosu nakon pranja, eksperimentirate li s novim lookovima koristeći figaro ili ne izlazite iz kuće ako vam kosa nije besprijekorno ispeglana - preparati za zaštitu od topline su obavezni ako je želite spasiti od oštećenja koje uzrokuje toplina. Sredstva za zaštitu od topline formulirana su tako da formiraju zaštitni film oko kose, kako bi se minimiziralo oštećenje od ekstremnih temperatura, a sjaj je zagarantovan.

Nemoje kupiti kosu u rep ili punđu

Punđe i visoki repovi su cool za povremene, lake promjene frizure, a kako bi kosa bila sjajna i bujna, držite je raspuštenom što više. Ako je često podižete u rep ili punđu, stvaraju se nabori, može doći do pucanja dlake, a kosa postaje suha i beživotna.

Koristite ulja i maske za kosu

Hranjive tvari iz ulja potrebna su kosi kako bi rasla i ostala zdrava. Uljem za kosu napravite masažu tjemena, držite ulje na kosi oko sat, a zatim isperite blagim šamponom.

Ne zaboravite serum

Vrhunsko oružje za dodavanje sjaja je serum za kosu. Ovaj magični eliksir ne samo da čini kosu mekom i glatkom, nego daje sjaj svakom pramenu. Nanesite nekoliko kapljica seruma na vrhove i prstima protresite kosu.

Izvor: Faktor