navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Reakcije na kritike

Glumci filma o Srebrenici: "Quo vadis, Aida" zaslužuje Zlatnog lava, ali najvažnije je da ga što više ljudi vidi

"Duboko uvjerljivi, mučni i srceparajući film", riječi su kojim je prestižni magazin Variety opisao "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić, uz napomenu da je to "žestoko impresivna rekreacija nemogućih dilema koje nikada nisu trebale nastati, situacija koje se nikada nisu trebale dogoditi i ljudske katastrofe koja se nikada ne smije zaboraviti".

Objavljeno: 09.09.2020. u 18:42
get url
text

Slavni Hollywood Reporter film je proglasio "užasno mučnim historijskim filmom koji je nemoguće zaboraviti" jer uranja gledaoca u "sirovi užas etničkog čišćenja tokom rata u Bosni i Hercegovini, zbog čega će dotaći i 'najmračnija' srca".

- Ne postoji vrijeme u kojem možete doći do daha tokom gledanja novog filma Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?". Ovo je srčani udar od filma - opisala je Marta Balaga sa Cineuorope.

Film je svjetsku premijeru, u okviru Glavnog takmičarskog programa, doživio na 77. izdanju prestižnog filmskog festivala u Veneciji, a zbog kritika koje su uslijedile, mnogi mu predviđaju da će osvojiti glavnu nagradu – Zlatnog lava.

Da li će se ove tvrdnje ostvariti, saznat ćemo 12. septembra, kada će žiri u sastavu: glumica Cate Blanchett (predjednica), te članovi i članice Matt Dillon (glumac), Veronica Franz (rediteljica i scenaristica), Joanna Hogg (rediteljica i scenaristica), Nicola Lagioia (reditelj i pisac), Christian Petlzod (reditelj i scenarista), Ludivine Sagnier (glumica), pročitati svoju odluku.

I dok čekamo, nadamo se, sjajne vijesti, pa da slavimo kao kada je Žbanić sa svojim prvjencem "Grbavica" trijumfovala na Berlinaleu osvojivši Zlatnog medvjeda, pitali smo glumce filma koliko su oni sigurni, odnosno nisu, da bi se predviđanja o Zlatnom lavu mogla ostvariti.

- Već sam govorio više puta da su moja očekivanja što se tiče filma već ispunjena. Ja sam imao priliku da igram u tom filmu zbog čega sam jako sretan. Napravili smo jako dobar film, zbog čega sam također jako sretan, film je uvršten u zvanični program jednog od najvećih filmskih festivala na svijetu, što je značajna i velika stvar, i moja očekivanja idu samo u još tom smjeru da film vidi što više publike, da se ova situacija u vezi s pandemijom i koronavirusum koliko toliko normalizuje i da film može ići u distribuciju po bioskopima. Vrlo je značajno da ga vidi veliki broj ljudi. Film je jako dobar i jako značajan. Jasmila je sklona dobijanju nagrada i vrlo je moguće da će i tako biti i ovaj put. Može to biti i nagrada za sjajnu ulogu Jasne Đuričić. Film je već postigao veliki uspjeh i sve što se dalje desi je samo nadogradnja - ističe Izudin Bajrović.

U filmu je odigrao ulogu supruga glavne protagonistkinje Aide (Jasna Đuričić).

- Radi se o jednoj porodičnoj priči u čitavom tom haosu koji se dešava tih dana. Jasna Đuričić, odnosno Aida u filmu, pokušava da spasi supruga i dva sina tako što ih sklanja u UN bazu u Potočarima gdje ona radi kao prevoditeljica. Čitav film je njen pokušaj da ih spasi - pojašnjava Bajrović.

Igrati u filmu koji govori o genocidu u Srebrenici nije bio jednostavan zadatak...

- Mi smo profesionalci i koliko god da je tema teška, iz tog nekog profesionalnog aspekta pokušavamo da uradimo najbolje moguće u smislu kvaliteta glumačkog, međutim teško se oduprijeti kada vidite kako igram scenu gdje ćemo ja i moja dva sina, sa velikom gomilom muškaraca, biti streljani za nekoliko trenutaka. Teško je, a pogotovo kada nekoga od tih sinova igra zaista moj sin. Vrlo je teško da ne potekne ona ljudska suza, ne više glumačka, nego ona stvarno ljudska. I naravno da je bilo trenutaka kada sam bio na ivici da više ne znam da li je to igra ili stvarno dešavanje. U nekim trenucima sam bio vrlo zbunjen. Osim što je bio težak iscrpljujući rad na tom filmu, isto tako i scene koje smo igrali, u kojima smo se nalazili, nekada su bile malo prepotresne - iskren je Bajrović.

Njegov mlađi kolega Nusmir Muharemović kaže da film kvalitetom zaslužuje Zlatnog lava.

- Nadam se da ćemo ga dobiti, te na taj način još više svjetske pažnje usmjeriti na ovu tešku, ali bitnu priču. Ovo je sigurno najvažniji bosanskohercegovački poslijeratni film. Priča koja je ispričana kroz ovaj film je univerzalno bitna kao opomena da nikad niko nikome ne uradi ovakvo zlo. Također je jako bitna kao opomena i svjedočanstvo o zlu koje se nama dogodilo. Drago mi je što sam dio ove jako bitne priče. Presretan sam što su reakcije i kritike poslije premijernog prikazivanja na festivalu u Veneciji odlične - istakao je Muharemović.

U filmu "Quo Vadis, Aida?" značajne uloge odigrali su i Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler i Dino Bajrović.