navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pomoć pisaca

Hrabra djevojčica Hana Bičakdžić dobila ponudu za izdavanje prve knjige

Današnji dan sam jedva čekala i sanjala. Naprosto ne mogu da vjerujem, zbog čega sam bila i pomalo nervozna, kaže hrabra trinaestogodišnja djevojčica sa invaliditetom i bez oba roditelja Hana Bičakdžić, koja je nakon godinu dana sa nanom Azrom posjetila Sarajevo.

Objavljeno: 26.03.2023. u 13:51
get url
text
Od izvora do ušća

U Udruženju Bosni u amanet priredili su prijem za djevojčicu Hanu, koja je gotovo zaplakala kada je čula da joj je pjesnikinja i interpretatorka sevdaha Rahima Halimanović ponudila pomoć da napiše i izda svoju prvu knjigu, što joj je i jedna od najvećih želja.

Naime, Hana veoma voli da piše literarne radove, kao i da crta pa je tako članica Likovne sekcije i Vijeća učenika u svojoj Osnovnoj školi Čelebićima koju pohađa.

- Lijepo mi je danas ovdje. Divan je osjećaj. Malo sam bila nervozna, ali sada sam se već polako primirila. Ja volim da čitam, za mene knjige znače mnogo. Imam lektiru, non-stop je čitam. Napišem sastav, a da mi nastavnica i ne kaže. I ja je iznenadim ugodno tim što sam napisala. Ja bi voljela napisati i objaviti knjigu. Volim pisati stihove, knjige - navodi Hana.

Od pjesnikinje Halimanović djevojčica Hana je dobila četiri knjige sa posvetom na dar, a obećala ih je već sutra, prvi dan škole, nakon proljetnog raspusta ponijeti u školu. Naprosto, kaže, toliko je usrećuje činjenica da ima potpisane knjige bh. književnika i autora.

- Zadovoljna sam ocjenama. Počela sam prikupljati petice. Dobra sam u školi. Slušam. Pratim na časovima - kaže Hana.

Ova hrabra djevojčica koja je imala čak devet operacija na glavi nakon pada sa devet metara visine, kao i operaciju noge u Hrvatskoj, ne posustaje.

- Najbitnije što bi ja poručila ostalim ljudima jeste da idu do onoga što žele da dostignu u životu. Jer, ako se ne borimo za ono što želimo da postignemo u životu to se nikada neće ni dogoditi - ističe Hana.

Bh. pjesnikinja i interpretatorka sevdaha Rahima Halimanović, iskazala je zadovoljstvo što je imala priliku da ove nedjelje u Udruženju Bosni u amanet ugosti Hanu. Naime, na inicijativu Halimanović u prostorijama Udruženja svake nedjelje se organizuje druženje sa piscima, književnicima, pjesnicima. Tu se okupljaju, druže, predstavljaju svoja djela.

- Kada sam čula za Hanu da ona rado čita, bila sam presretna. Jer, od ovih mojih osam knjiga od 2003. godine do sada najsretnija sam kada mogu pokloniti nekome te knjige za koga znam da će to sigurno pročitati. A, u ovom slučaju to je Hana. Čula sam da ona jako puno voli čitati i da je jako pametna djevojčica i meni je to zaista najveća nagrada koja postoji. Iskreno sam iznenađena obzirom na njen uzrast, sa njenim tako mudrim izrekama i poukama. Zaista i stariji mogu mnogo naučiti od nje. To je samo dokaz koliko je to dijete inteligentno, koliko je ona zapravo i pročitala te literature i da to nije sigurno preko noći došlo - navodi Halimanović.

Nju, kaže Halimanović, zapravo zaista treba podržati u svakom smislu riječi.

- Ovo nije maksimum njenih mogućnosti. Imam osjećaj da je ona mnogo nadarena djevojčica na svim poljima umjetnosti", naglašava Halimanović.

Kaže da je jako važno podržavati djecu sa invaliditetom kao što je djevojčica Hana.

- Svako od nas pojedinačno ima tu obavezu da uradi onoliko koliko može u svom domenu. Ne treba ničiji rad omalovažiti. Kada sam slušala njenu priču odmah sam došla na ideju i ponuditi to, mislim da joj mi možemo pomoći čak da objavi svoju prvu knjigu. Sigurna sam da joj na najbolji način možemo pomoći jer mi već imamo te razrađene puteve kako najbolje doći do svih tih usluga da bi jedna knjiga bila objavljena. To počev od stručnog osoblja, književnika priznatih. Sa nama u Udruženju je i književnik Bajro Perva, profesor bosankskog jezika Tarik Jakubović i mnogi istaknuti književnici i pjesnici. Tako da se ja nadam da ćemo u ovim prostorijama, i dalje, možda i u BKC uraditi promociju našoj dragoj Hani. To mi je zaparavo želja - poručila je Halimanović.