navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Marama, til, iglice

I u BiH sve traženiji hijab artisti: Dženita Mulahmetović uljepšava djevojke za važne trenutke

Dženita Mulahmetović je hijab artist i djevojkama pod hidžabom uljepšava važne trenutke.

Objavljeno: 23.09.2020. u 20:19
get url
text

Prilikom boravka u Turskoj, na razmjeni studenata, Dženita je imala priliku da posjeti salone za pokrivanje marama. Kaže da, s obzirom da toga nije bilo kod nas i da je uvijek voljela da se lijepo pokriva i da probava nešto novo, te je odlučila je da takvo nešto ponudi i ženama na našim prostorima.

- U početku ni sama nisam znala kako da nazovem posao kojim se bavim jer takvo nešto nije postojalo kod nas ranije. Onda sam se odlučila poslužiti engleskim izrazom - hijab artist, jer smatram da je to zaista jedan vid umjetnosti/umjeća – priča Dženita za Faktor.

Kaže d asu joj u početku djevojke tražile uslugu pokrivanja za vjenčanja ali da je sada angažiraju i za druge svečanosti.

- Na samom početku mog rada ja sam naglasila da je to usluga koju pružam za sve svečane, ali i druge prilike. Svakako da su vjenčanja najčešći povodi i uglavnom su mladenke kao i zvanice bile moje klijentice. No ono što me čini sretnom jeste sve veća potražnja za pokrivanjem i za druge prilike poput matura, slikanja za određeni pano, fotošutinga i slično – kaže Dženita.

Nekome stavljanje marame na glavu izgleda kao jednostavan posao, nekima djeluje isuviše komplikovano, ali vremenom se stekne rutina i osjećaj pa sve ide brže, ali kada se želi postići određeni izgled to može i da potraje, u zavisnosti od marame, vrste platna, oblika...

- Mnogi misle da je to posao od pet minuta dok se sami ne upuste u isto. Bilo je situacija kada mi klijentica pošalje sliku kako bi željela da to izgleda, mi na probnom pokrivanju uradimo prema slici i uglavnom neki dio izmjenimo jer ne pristaje svakome sve isto uz oblik lica. No puno je više onih koje se jave i kažu da ja uradim kako smatram da je najljepše prema njihovom licu i odjeći koju će nositi taj dan. Iskreno, uživam u obje situacije jer su i jedna i druga jednako izazovne za mene – pojašnjava sagovornica.

{$galerijaFotografija}

Kaže da su najzahtjevniji hijab lookovi oni koji uključuju til i svilu.

- Oni zaista iziskuju vrijeme i koncentraciju tako da najduži do sada je iziskivao oko 50 minuta – kaže Dženita.

Svaka joj je, ističe, klijentica posebna i brojne su anegdote koje su nastale u vremenu koje provedu zajedno dok se pripremaju za važan dan.

- Radujem se jednom angažmanu u narednom periodu kada ću djevojci staviti maramu koju će ona nastaviti nositi i u narednom periodu, naime ona se odlučila pokriti i izrazila je želju da ja budem neko ko će joj pomoći u tom prvom koraku što meni predstavlja ogromnu čast – kaže Dženita.

Pitamo je koliko je ovo traženo zanimanje i koliko je popularno angažovati hijab artistu.

- Ja sam ovu priču pokrenula neposredno prije nego će nastupiti vanredno stanje i situacija sa pandemijom, tako da sve što je bilo planirano na samom početku moralo se prolongirati. Međutim, period pauze mi je jako dobro došao da predstavim svoj rad preko društvenih mreža i približim drugima šta ja zapravo radim jer je to bila velika nepoznanica mnogima. Već sada to je nešto o čemu se priča i hvala Bogu skoro svaki vikend je rezervisan za nekoga ko želi izgledati lijepo na svoj poseban dan. Ja sam i više nego zadovoljna i zahvalna na povjerenju koje mi klijentice svakodnevno ukazuju, te se iskreno nadam da će sve ovo za par godina i kod nas postati sasvim normalna stvar i potreba baš kao u Turskoj i drugim zemljama – zaključuje Dženita Mulahmetović.

Dženita Mulahmetović, hijab artist
1 od 7
left-arrowright-arrow