navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Hitmejker iskreno

Ibro Mangafić: Ko može uz današnje pjesme akšamlučiti, pa bokalić, lukmira, janjetina...

Na "Godišnjoj dodjeli nagrada AMUS-a" nagrada za životno djelo otišla je u prave ruke - hitmejkera narodnih pjesama Ibre Mangafića.

Objavljeno: 26.06.2022. u 10:53
get url
text

U bogatoj muzičkoj karijeri on je sarađivao sa najpoznatijim pjevačima narodne muzike, kao što su Halid Bešlić, Šerif Konjević, Hanka Paldum, Zorica Brunclik…

- AMUS nas je sve lijepo okupio na jednom mjestu. Drago mi je što sam sreo stare prijatelje, nije ih puno bilo jer ih je većina umrla, nažalost. Ovom nagradom zaokružio sam svoju karijeru. Imam estradnu nagradu Bosne i Hercegovine, Estradnu nagradu Jugoslavije, ali i brojna druga priznanja. Kada dobiješ priznanje za životno djelo i to od udruženja koje smo zajedno pokrenuli, onda sreći nema kraja. To ima posebnu draž. AMUS nije pao sa neba. Kada smo krenuli 2010. godine, nismo imali olovke i papira. Vremenom smo rasli i došli na nivo na kojem smo danas. Sve je bilo organizovano kao mala dodjela Oskara. Savršena organizacija od ulaza, orkestra, repertoara, ceremonije, izlaza... Prijatno sam se iznenadio – kaže 71-godišnji Mangafić.

Foto: Ajdin Cocalić

Ljubav prema muzici u sarajevskoj porodici Mangafić prenosi se s koljena na koljeno. Sve je počelo prije skoro 50 godina, kada se hitmejker narodnih pjesama Ibro Mangafić počeo profesionalno baviti muzikom.

Veliku ljubav prema muzici je prenio na sina Jasmina, a potom na unuka Dinu, koji sa dosta uspjeha danas vode muzički studio u Sarajevu.

- Muzika danas i kada sam se ja počinjao baviti je kao nebo i zemlja. To je neuporedivo. To sve starije kolege kažu, i zabavnjaci i narodnjaci. Pjesme koje smo mi pravili su bile ljubavne i imale su takve poruke. Ljudi su se zaljubljivali, vjenčavali i razvodili uz naše pjesme. Uz ovu muziku to se sigurno ne radi. Možeš li akšamluti sa ovim što sada pjevaju. Da uz njihove pjesme kao nekad sa rajom sjedneš, pa bokalić, lukmira, janjetina i da padneš u zanos. Ma nema teorije. Tri generacije Mangafića bave se muzikom. Svako od nas je u svom pravcu veoma uspješan i svi smo se dokazali. I snaha Jasna Zaimović-Mangafić je jedno vrijeme pjevala, a i unuka Melisa ima lijep glas, tako da su Mangafići prava muzička porodica - nastavlja Ibro.

Njemu pripadaju i velike zasluge za karijere Ferida Avdića, Halida Muslimovića, Amele Zuković, Dževada Preljevića Mrvice…

– Napravio sam im temelje za karijere. Već sa prvim pločama imali su velike tiraže od nekoliko stotina hiljada prodanih nosača zvuka. U karijeri sam napravio veliki broj hitova, a jedan od najvećih je "Otkopčano jeleče". Prije tri godine u Srbiji je ova pjesma proglašena među 50 najpopularnijih pjesama narodne muzike svih vremena – govori tvorac mnogih hitova narodne muzike.

Velike zasluge za svoje uspjehe pripisuje supruzi Senadi.

- Ona je od mene starija godinu. Kada smo se vjenčali imao sam 16, a ona 17 godina. Dobro se slažemo evo već 55 godina. Imamo djecu, unuke, stigla je i praunuka. Uskoro dolazi i druga praunuka. Kćerka Jasmina se jedino ne bavi muzikom. Ona je doktor ekonomskih nauka i govori tri jezika. I unuka je muzikalna, a nadam se da će moja praunuka Lana, koja je moje zlato, nastaviti muzičku tradiciju naše porodice. Kćerka nas pomaže finansijski, ne može se u ova vremena živjeti od penzija i tantijema. Da nije AMUS-a i ranijih hitova, onda bi bila katastrofa – ističe Ibro.

Dugo godina Mangafić je bio i vlasnik motela Amerika, koji je zatvoren još prije koronavirusa.

- Nisam ja više za tog posla. Stigle su me godine. Ostarilo se. Nedostaje mi moja raja. Posebno mi je žao našeg dobrog Mufte koji je krajem 2019. godine imao moždani udar. Teško mi je otići i da ga obiđem. Nepokretan je i ne može pričati. Puno godina smo proveli zajedno – kaže na kraju Mangafić.