Neki psi, bilo da su mješanci ili čistokrvni, život u stanu podnose bolje od drugih pasa.

Saznajte koje to pasmine srednje veličine mogu biti odličan izbor, čak i ako živite u malom stanu uz naravno, redovne šetnje vani.

Koker-španijel

Pripadnici ove pasmine poznati su po naravi zaigranih i nježnih veseljaka, a jednako veselo mašu repom kada vani istražuju mirise ili kada se u domu maze sa vlasnicima. Koker-španijele lako je trenirati, teško ih je preplašiti i izrazito su voljni udovoljiti svom vlasniku. Dobro podnose i putovanja, pa će biti odlični pratitelji kada odlazite na odmor, a zapravo ih lako možete voditi bilo gdje sa sobom.

Bokser

Ovaj prijateljski raspoloženi i veseli slatkiš slavan je po svojoj sposobnosti da može oraspoložiti svog vlasnika u svakoj situaciji. Učinit će to i tako da mu se „ponudi“ za maženje kada osjeti da je njegov vlasnik potišten ili tužan. Bokser jednostavno voli ljude i od prostranog mjesta za život važnije mu je da ima vlasnika koji mu zna uzvratiti ljubav, pa zbog toga može živjeti i u stanu.

Čau-čau

Zbog njihovog preslatkog izgleda mnogi ih upoređuju sa medvjedićima, ali iza medene pojave krije se pas kojeg treba pažljivo odgajati kako bi se izbjegao bilo kakav oblik agresivnosti. Čau-čau obično se veže za jednog ili dva člana porodice, a budući da nije izrazito energičan, odličan je kućni ljubimac za stan te su mu dovoljne kraće šetnje.

Engleski baset

Još jedna dobroćudna i ne pretjerano aktivna pasmina poznata po sklonosti da se duboko veže za vlasnike. Nije neobično čuti engleskog baseta kako tužno i glasno zavija ako ga vlasnik predugo ostavi samog. Odlično se slaže s drugim psima, pa će mu društvo psa, vrijeme kada su ljudi odsutni, sigurno učiniti ljepšim.

Labrador retriver

Za pripadnike ove pasmine pune ljubavi niko nije stranac. Prijateljski su raspoloženi prema svima, a entuzijastično su nastrojeni i prema aktivnostima poput plivanja, hvatanja loptica, pomaganja ljudima s tjelesnim poteškoćama i upoznavanja novih pasa.

Pudlica

Pudlica možda ima reputacije lajave i uštogljene damice, ali njena prava narav zapravo je potpuna suprotnost. Riječ je o zabavnoj i bistroj pasmini punoj ljubavi koja će svoju dragu narav pokazivati kada je okružena i ljudima i psima. Krasi je velika poslušnost, a voli se igrati i uvijek traži neku novu, maštovitu zanimaciju.

Cavalier King Charles španijel

Osim mehke dlake, znatiželjnog pogleda i neodoljivog izraza lica, ova pasmina ima nevjerovatnu ljubav prema ljudima, vlasnicima i strancima. Vole se maziti i ugodan im je ljudski dodir, a volite li igru u prirodi, uz ovog veselog ljepotana dobro ćete se zabaviti.

Basenji

Osim što malo laje, basenji je pas kojem ne treba posebno održavanje i njega. Ipak, voli biti dominantan i manipulativan, pa se preporučuje samo iskusnom vlasniku. Ovo je pasmina koja se sama čisti, a krzno mu nema nikakav miris. Stoga se smatra da je basenji idealan pas za ljude s alergijama. Linja se malo ili nimalo.

Shiba inu

Ova japanska pasmina veoma je pronicljiva. Koliko god se trudili sakriti nešto od njih, uvijek će vas nasamariti i pronaći "plijen". Nekada lovački pas, shiba inu i dalje u sebi ima instinkte lovca, ali uz pravilnu i pravovremenu socijalizaciju postaje idealan porodični pas.

Engleski buldog

Iako ima vrlo "opasan" izraz lica, ispod brojnih nabora i opasnog pogleda krije se blagi emotivac koji voli ljude. Ova je pasmina vrlo strpljiva i ne zahtijeva istrčavanje, a prema djeci je vrlo strpljiv i smiren. Želite li da psić s vama mirno gleda televiziju ili sjedi pored vas dok mirno ispijate kafu, engleski buldog sigurno je pasmina za vas.