Predlažemo tri jednostavna, a ukusna recepta sa kojima sigurno nećete pogriješiti, a ukućanima će se sigurno svidjeti.
Torbice od lisnatog tijesta punjene mljevenim mesom
Potrebni sastojci: 1 glavica luka, 400 g sitno nasjeckane junene, 8 suhih kajsija, 1 šaka nasjeckanog peršuna, so, biber, 350 g lisnatog tijesta, jaje.
Postupak pripreme:
Rernu zagrijte na 200 stepeni Celzijusa. Luk nasjeckajte, a zatim ga pomiješajte sa mesom i nasjeckanim kajsijama, pa sve zajedno posolite i pobiberite.
Tijesto razvaljajte na dimenzije 30x40 centimetara, prerežite ga na dvije trake, a zatim položite u pleh. Po sredini svake trake rasporedite po jednu porciju mesa.
Rubove tijesta premažite razmućenim jajem i zamotajte.
Svaku traku narežite na 10 torbica, pa u gornjem dijelu svake od njih oštrim nožem napravite male rezove. Pecite ih oko 15 minuta.
Piletina s umakom od senfa i meda
Potrebni sastojci: 2 jaja, 100 g prezle, ili palente, 3 kašike sitno sjeckanog peršuna, 500 g pilećeg filea, so i biber.
Umak: 90 g majoneze, 2 kašike senfa, 2 kašike meda, 2 kašičice soka od narandže.
Postupak pripreme:
Ugrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa i obložite pleh papirom za pečenje.
U zdjeli lagano umutite jaja, pa im dodajte prezle i peršun.
Pileća prsa narežite na vrlo tanke trakice, posolite ih i pobiberite, pa ih uvaljate u mješavinu od prezli.
Složite ih u pleh i pecite 12 minuta (nakon šest minuta potrebno ih je preokrenuti).
Za umak pomiješajte sve sastojke i po potrebi dodajte malo soli i bibera.
Piletinu je najbolje poslužiti toplu.
Kuglice od sira, hurmi i pistacija
Za 12-15 komada potrebno je: 200 g krem sirnog namaza ili mekanog kozijeg sira, so (po potrebi), 6 hurmi bez košpica, 30 g očišćenih pistacija, 1 kašika crvenog bibera.
Postupak pripreme:
Posolite sirni namaz ako je potrebno. Uzmite po kašičicu namaza i oblikujte ga dlanovima u kuglice.
Hurme, pistacije i biber stavite u blender i sjeckajte dok ne dobijete sitne komadiće (ako nemate blender, možete i nožem).
Uvaljajte kuglice u dobijen mješavinu i do posluživanja ih čuvajte u frižideru (možete ih pripremiti i dan prije nego što ih budete posluživali).