Novu godinu dočekat ćete sa najmilijima kod kuće, ali nemate baš nikakvu inspiraciju – šta od jela pripremiti za zabavu koja slijedi.

Predlažemo tri jednostavna, a ukusna recepta sa kojima sigurno nećete pogriješiti, a ukućanima će se sigurno svidjeti.

Torbice od lisnatog tijesta punjene mljevenim mesom

Potrebni sastojci: 1 glavica luka, 400 g sitno nasjeckane junene, 8 suhih kajsija, 1 šaka nasjeckanog peršuna, so, biber, 350 g lisnatog tijesta, jaje.

Postupak pripreme:

Rernu zagrijte na 200 stepeni Celzijusa. Luk nasjeckajte, a zatim ga pomiješajte sa mesom i nasjeckanim kajsijama, pa sve zajedno posolite i pobiberite.

Tijesto razvaljajte na dimenzije 30x40 centimetara, prerežite ga na dvije trake, a zatim položite u pleh. Po sredini svake trake rasporedite po jednu porciju mesa.

Rubove tijesta premažite razmućenim jajem i zamotajte.

Svaku traku narežite na 10 torbica, pa u gornjem dijelu svake od njih oštrim nožem napravite male rezove. Pecite ih oko 15 minuta.

Piletina s umakom od senfa i meda

Potrebni sastojci: 2 jaja, 100 g prezle, ili palente, 3 kašike sitno sjeckanog peršuna, 500 g pilećeg filea, so i biber.

Umak: 90 g majoneze, 2 kašike senfa, 2 kašike meda, 2 kašičice soka od narandže.

Postupak pripreme:

Ugrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa i obložite pleh papirom za pečenje.

U zdjeli lagano umutite jaja, pa im dodajte prezle i peršun.

Pileća prsa narežite na vrlo tanke trakice, posolite ih i pobiberite, pa ih uvaljate u mješavinu od prezli.

Složite ih u pleh i pecite 12 minuta (nakon šest minuta potrebno ih je preokrenuti).

Za umak pomiješajte sve sastojke i po potrebi dodajte malo soli i bibera.

Piletinu je najbolje poslužiti toplu.

Kuglice od sira, hurmi i pistacija

Za 12-15 komada potrebno je: 200 g krem sirnog namaza ili mekanog kozijeg sira, so (po potrebi), 6 hurmi bez košpica, 30 g očišćenih pistacija, 1 kašika crvenog bibera.

Postupak pripreme:

Posolite sirni namaz ako je potrebno. Uzmite po kašičicu namaza i oblikujte ga dlanovima u kuglice.

Hurme, pistacije i biber stavite u blender i sjeckajte dok ne dobijete sitne komadiće (ako nemate blender, možete i nožem).

Uvaljajte kuglice u dobijen mješavinu i do posluživanja ih čuvajte u frižideru (možete ih pripremiti i dan prije nego što ih budete posluživali).