navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Slavna glumica

Inspirisala je i Agathu Christie: Tragedije su je progonile do kraja života

Darryl F. Zanuck, osnivač "20th Century Foxa", imao je ugovore s nekim od najljepših žena Hollywooda. Uz njegov studio bile su vezane i Betty Grable i Marilyn Monroe. Ali žena za koju je ovaj mogul bio uvjeren da je "najljepša žena u filmskoj historiji" bila je Gene Tierney. I nije to bila tek uobičajena holivudska floskula.

Objavljeno: 02.02.2020. u 16:14
get url
text

Zelenooka ljepotica sa istaknutim jagodicama, bila je zaista posebna.

Osim prelijepog lica, imala je i veliki glumački potencijal, pa je bila najtraženije lice 40-ih godina u filmskoj industriji. Dobila je tako uloge u hitovima "Prepustite je nebu", "Laura", "Nebo može čekati", "Na rubu zakona"…

Privatni život Gene Tierney ipak je nadmašio onaj fikcijski na filmskom platnu. Njen susret s potpunim strancem pokrenuo je lanac nevjerovatnih događaja koji su imali dalekosežne posljedice.

Tierney je bila supruga slavnog dizajnera Olega Cassinija, zaradila je rubeolu tokom Drugog svjetskog rata kada je sa ostalim glumicama učestvovala u dobrotvornoj akciji dijeljenja hrane vojnicima u Holivudskoj kantini, koju je organizirala USO - organizacija koja je bila tada zadužena za pružanje podrške vojnim jedinicama.

Morbile je dobila zato jer se jedan od vojnika iskrao iz karantene samo kako bi mogao biti što bliže svojoj omiljenog glumici.

Kao rezultat toga, u oktobru 1943. Tierney je rodila djevojčicu Dariu prije termina. Rubeola je uzrokovala dvostruku štetu.

Djevojčica se rodila s jedva tri kilograma težine, ali djelomično slijepa, gluha i s mentalnim oštećenjem. Tierney je saznala razlog ovog teške urođene kćerkine bolesti tek nekoliko godina kasnije kad su joj se opet ukrstili putevi s čovjekom koji ju je zarazio rubeolom i kad je shvatila da je od njega dobila bolest.

Onima koji vole krimiće Agathe Christie ovo bi moglo zvučati poznato. Upravo taj motiv slavna spisateljica iskoristila je u svom romanu “Razbijeno ogledalo” iz 1962, koji je adaptiran u film 1980. s Elizabeth Taylor u glavnoj ulozi.

Priča se temeljila na životu slavne glumice. Agatha Christie ponudila je drugačiji završetak. Suočena s činjenicama, užasnuta Elizabeth Taylor, baš kao što je to bila i Tierney kad je saznala istinu, ubacila je svom fanu otrov u koktel.

No, priča Gene Tierney nije bila ništa manje dramatična. Tragedija će progoniti Gene Tierney do kraja života. Ona i Cassini razveli su se 1946, ali su se opet pomirili prije nego što je završila brakorazvodna parnica dvije godine kasnije.

Gene je rodila i drugu kćerku, djevojčicu Tinu. U međuvremenu Tierney je počela imati sve više problema s koncentracijom, pa je to počelo utjecati na njenu glumačku karijeru.

Tierney je trebala prerasti u veliku zvijezdu nakon romantične komedije “Mogambo” u kojoj joj je partner trebao biti neodoljivi Clark Gable, no napustila je snimanje i u ulozi ju je zamijenila Grace Kelly.

Dvije godine kasnije, glumila je s Humphrey Bogartom u “Lijevoj ruci Boga” iz 1955. kada se ponovo razboljela.

Njen filmski partner pokazao je svoju nježniju stranu jer joj je na setu pomagao izvlačiti ulogu samo kako bi dovršila uspješno snimanje. Jedan od razloga zašto je Bogart imao za nju mnogo strpljenja i razumijevanja je taj što je i jedna njegova mlađa sestra imala problema s mentalnom bolešću.

Tierney je počeo redovno posjećivati psihijatra, da bi na kraju završila u Harkness Pavilionu u New Yorku, a onda je promijenila ustanovu i otišla u Institut of Living u Hartfordu u Connecticutu.

Podvrgnuli su je tretmanima elektrošokovima i prošla ih je čak 27, a sve kako bi pokušali izliječiti njenu tešku depresiju.

Godinama kasnije Tierney će se zalagati protiv ovakve metode liječenja rekavši da su joj izbrisali dijelove njene memorije.

Tierney se kasnije vratila glumi, s manjim ulogama u filmovima i na televiziji.

Njen posljednji dugometražni film bio je “The Pleasure Seekers” iz 1964. godine, a njena zadnja uloga bila je u “Skrupuli” iz 1980.

Tierney je umrla od emfizema u Houstonu 1991, neposredno prije nego što je proslavila 71. rođendan.

Obje njene kćerke, Daria i Christina, umrle su u dobi od 66 godina.

Howard Hughes, bliski prijatelj Gene Tierney pobrinuo se za njenu kćerku Dariju kojoj je plaćao troškove liječenja i smještaja u posebnoj ustanovi sve do njene smrti, a na toj gesti glumica mu je bila posebno zahvalna.