navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Akciona drama

Inspirisan istinitim historijskim događajima: "Žena kralj" film koji porede s "Gladijatorom"

Akcionoj drami "Žena kralj", rađenoj prema istinitim događajima, u kojoj naslovnu ulogu nosi dobitnica Zlatnog kipa Viola Davis, predviđaju nekoliko nominacija za Oscara.

Objavljeno: 25.10.2022. u 21:47
get url
text

Ova akciona drama inspirisana istinitim historijskim događajima ostvarila je utisak iznad svih očekivanja. To je potvrdila publika i kritika ocjenama na stranici Rotten Tomatoes; Tomatometer 95 posto, Audience score 99 posto.

Također, filmu se prognozira nekoliko nominacija za Oscara, a neki su ga nakon premijere na Toronto Film Festivalu prozvali "Gladijatorom" našeg vremena. 

Višestruko nagrađivana glumica Viola Davis igra glavnu zvijezdu filma, odnosno, ratnu komandanticu Naniscu koja vodi žensku vojnu jedinicu Agojie Kraljevstva Dahomej. Dahomejske Amazonke, kako su ih neki prozvali, bile su poznate po svojoj borbenosti i nevjerojatnoj fizičkoj spremi, a glavni zadatak im je bio zaštita kraljevstva.

Rediteljica Gina Prince-Bythewood i scenaristice Maria Bello i Dana Stevens svoju inspiraciju za ovaj film, izuzevši historijske činjenice, koristile su iz filmova "Hrabro srce" i "Gladijator". Možda je i to jedan od razloga zašto su kritika i publika zavoljeli ovaj film.