Instagram je cenzurirao američku pjevačicu Madonnu (61) zbog širenja lažnih informacija o navodnom lijeku za koronavirus nakon što je prenijela dijelove videa koji je prenio na Twitteru i američki predsjednik Donald Trump.

U objavi pjevačica, koju prati 15,4 miliona ljudi, tvrdila da je provjerena vakcina na raspolaganju već mjesecima, ali se drži u tajnosti "kako bi se bogati još više obogatili, a siromašni i bolesni bili još bolesniji".

Toj je tvrdnji dodala video američke doktorice Stelle Immanuel koja hvali hidroksiklorokin kao čudesni lijek za koronavirus.

Različiti dijelovi obraćanja dr. Immanuel brzo se šire internetom proteklih dana.

Djelovanje hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije, nije dokazano kao učinkovito protiv COVID-19.

- Uklonili smo video zbog lažnih tvrdnji o lijekovima i metodama prevencije korone - kazala je glasnogovornica Facebooka u čijem je vlasništvu Instagram te dodatno pojasnila:

- Ljudi koji reagiraju, komentiraju ili dijele taj video dobit će poruke kojima ih se upućuje na vjerodostojne informacije o virusu.

Madonnina objava obrisana je, ali snimke pokazuju da ju je Instagram zamutio kako bi bila nečitka uz komentar "lažne tvrdnje - provjerili nezavisni analitičari činjenica" s poveznicom na stranicu koja ukazuje na netačnosti iznesene u videu.

- Niko se ne mora razboljeti. Za virus postoji lijek i zove se hidroksiklorokin - kazala je Immanuel u videu stojeći na stepenicama američkog vrhovnog suda u Washingtonu okružena istomišljenicima iz redova ljekara.

Immanuel lobira protiv nošenja maski i zabrana.

Podsjetimo, Madonna je proljetos bila pozitivna na koronavirus, a u maju je objavila da se u potpunosti oporavila.