Otvoren je poziv za prijavu projekata za program "Suočavanje s prošlošću" (Dealing with the Past) Sarajevo Film Festivala, koji će Festival nastaviti razvijati uz podršku Fondacije Friedrich Ebert.

Poziv je otvoren za organizacije koje se bave temom ratnih sukoba i njihovim razumijevanjem i rješavanjem, a priče/svjedočenja prijavljuju se za predstavljanje na ovogodišnjem True Stories Marketu.

Program "Suočavanje s prošlošću" (Dealing with the Past) predstavlja dodatnu platformu za svjedočenja i priče koje mogu poslužiti kao baza za razvijanje filmskih scenarija, projekata i filmova. Cilj programa je pokretanje dijaloga u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije te suočavanje s problemima nastalim kao rezultat ratova u regiji. U sklopu programa "Suočavanje s prošlošću" (Dealing with the Past), pokrenut je True Stories Market, koji služi za prezentaciju priča i prikupljenih materijala (ličnih svjedočanstava).

- Priče je potrebno dostaviti u formi teksta ispisanog na jednoj Word stranici, a odabrane priče će organizacije predstaviti rediteljicama/ima iz regije, koji bi na osnovu njih mogli razviti koncept za film. Rok za prijavu je 30. juni 2022. Sarajevo Film Festival snosi trškove smještaja i puta predstavnicima organizacija. Program "Suočavanje s prošlošću" (Dealing with the Past) će biti održan od 12. do 18. avgusta 2022 - istakli su iz SFF-a. 

28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. avgusta 2022.

Izvor: Coolstyle