navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jačaju imunitet

Isprobajte recept za najzdravije kokice koje se pripremaju s vodom

Kokice su omiljene grickalice koje se pripremaju uglavnom sa uljem, puterom, karamelom ili čokoladom, međutim, prema riječima stručnjaka to je pogrešno, jer takva priprema izvlači zdrave sastojke iz kokica.

Objavljeno: 18.05.2020. u 09:12
get url
text
Kokice

Kokice poboljšavaju rad tijela. Sadrže vitamine B-kompleksa koji jačaju imunitet, poboljšavaju rad jetre i smanjuju zadržavanje tekućine. Mangan doprinosi stvaranju enzima i pomaže poboljšanju pamćenja. Magnezij pogoduje stvaranju serotonina (odgovornog za inhibiranje depresije) i pomaže u kontroli glikemijskog indeksa, što ga čini odličnim saveznikom onima koji pate od dijabetesa, a vlakna poboljšavaju probavni sistem.

Također, to je niskokalorična grickalica ako se priprema na pravi način. Na vašu žalost, priprema s uljem ili maslacem nije najbolji odabir.

Nutricionistica Mayra Alecrim savjetuje pripremu kokica sa vodom i malo soli.

Najbolje je staviti četiri do pet kašičica kokica u vatrostalnu posudu te dodati jednako toliko kašika vode i kašičicu soli. Posudu prekrijte prozirnom folijom i na njoj čačkalicom napravite nekoliko rupica.

Stavite posudu u mikrovalnu na tri minute, a ako kokicama želite dodati okus, možete u vodu dodati bilje poput majčine dušice, ruzmarina ili origana.

Osim pripreme s vodom, preporučuje se i korištenje aparata za kokice koji ne koriste ulje nego isključivo vrući zrak.