navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Putovati možete

Istražili smo: Zašto je Turska sigurna destinacija i u vrijeme pandemije koronavirusa?

Pandemija koronavirusa distancirala nas je od voljenih, zatvorila u karantine, i sve što je nekada bilo normalno, kao što su druženja, zagrljaji, slavlja, susreti, pa i putovanja, sada je postalo rizično i ograničeno. Prošlu godinu družili smo se i putovali uglavnom "online".

Objavljeno: 10.02.2021. u 08:37
get url
text

U strahu od povećanja broja zaraženih mnoge svjetske zemlje zatvorile su granice do daljnjeg, ali ne i Turska. Ova zemlja na dva kontinenta, kolijevka civilizacija, gdje Istok ljubi Zapad, gdje se Evropa susreće sa Azijom, poziva strane turiste da dođu i uživaju u prirodnim i kulturno-historijskim ljepotama, a zauzvrat im nudi apsolutnu sigurnost.

Turska je vrlo ozbiljno pristupila u sprečavanju širenja koronavirusa. Prije svega, da biste uopće ušli u tu zemlju, morate imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Već u avionu turisti popunjavaju formular koji je potreban zdravstvenim institucijama radi evidencije i intervencije ukoliko je to potrebno. A od dolaska na aerodrom u Turskoj čekaju vas jasne upute i pravila kojih se morate pridržavati...

Maske su obavezne, a ako nemate svoju, možete se obratiti bilo kome i dobit ćete je potpuno besplatno. Sredstva za dezinfekciju su na svakom mjestu – na ulazima i izlazima, pored lifta, ispred toaleta, na ulici. Distancu morate držati, ali, kako se svi pridržavaju mjera, ni vama neće biti teško.

 

Zvuči oštro, ali, sve u cilju vašeg dobra. No kada na to dodate srdačnost i srčanost turskog naroda, zapravo i ne primjećujete da se život nešto promijenio, da vam prijeti neki nevidljivi neprijatelj. Jer u Turskoj ćete na svakom koraku sresti dobronamjerne ljude koji vam se iskreno raduju i čine sve da se osjećate kraljevski, pa ćete, nakon duže vremena, prvi put disati punim plućima.

Turska je prva zemlja u Evropi koja je napravila sistem certificiranja sigurnog turizma. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, a uz koordinaciju s realnim sektorom, "certificiranje sigurnog turizma" ima za cilj obuhvatiti sigurnosne mjere od prijevoza do boravka, od radnika pa do gostiju.

 

U turskim gradovima za turiste ne postoji policijski sat – možete hodati cijeli dan i cijelu noć. U prijevodu – ako idete u Istanbul, taj grad, poznat po velikim gužvama, imate samo za sebe! Može li bolje?

Kafići i restorani rade, sva turistička mjesta možete obići, i ono što je neobično za ovaj višemilionski grad – nema saobraćajnih gužvi! Zapravo, gužve nema uopće, pa se u potpunosti možete prepustiti čarima grada za koji je i Napoleon kazao: "Da je svijet jedna država, njen glavni grad bi bio Istanbul". Slažemo se, ali možda je bolje reći – "da je Istanbul planeta, bila bi prva u sunčevom sistemu".

 

Sve mjere zabrane u Turskoj na snazi će biti do 1. marta, a tokom vikenda za građane te zemlje na snazi je potpuni lockdown.