navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ideja sa TikToka

Istrenirajte kosu da se sama čisti kako biste je rjeđe prali

Ako ste među 60 posto ljudi koji svaki dan peru kosu, vjerujemo kako ste bar jednom pomislili da je to puno veći problem nego što je briga o sebi.

Objavljeno: 24.01.2022. u 19:36
get url
text

Ne samo da vam oduzima vrijeme, kad pogledate koliko proizvoda koristite i konstantno trošite, to može biti vrlo skupo.

Ali, šta je alternativa ako vam je kosa takva da je jednostavno morate oprati svaki dan?

Jedna od alternativa svakako može biti korištenje suhog šampona barem dan do dva kako bi prolongirali pranje, no nije ni to ultimativno rješenje.

Naravno, TikTok se opet pojavio s jednom idejom za koju nismo sigurni šta da mislimo – da možete istrenirati svoju kosu da se sama čisti kako biste smanjili broj sedmičnih pranja kose.

No, koliko zapravo djeluje i je li uopće zdravo za vaše tjeme, postoje brojne polemike.

Šta je zapravo "treniranje kose"

U principu to je proces u kojem postepeno prolongirate vrijeme između pranja kose koje može doći sve do pranja kose jednom mjesečno. Polaže se na teoriji da će se vaše tjeme adaptirati sve rjeđim pranjima i producirati manje sebuma, što znači da vam se kosa neće tako brzo mastiti.

Ovaj trik postao je viralan na TikToku nakon što ga je influencerica HayleeJ predstavila kazavši da 25 dana nije oprala kosu, a još uvijek joj je izgledala kao iz salona.

- Trebalo mi je godinu da dođem do ovog gdje sam sad – da perem kosu samo jednom mjesečno. Tjeme mi se napokon naviklo na to - objasnila je.

Djeluje li

Naravno, mišljenja su podvojena – prema nekim stručnjacima, ima istine u ovoj teoriji da će tjeme producirati manje ulja, ako kosu rjeđe perete, ali i koristite manje agresivne šampone pri svakom pranju. No, s druge strane, nije prirodno ulje s tjemena jedino što peremo kada peremo kosu, nego i prljavština koju na kosi nakupimo tokom dana, a koja nam se s kose vrlo lako može prenijeti na lice.

Tjeme je jednako koža kao i ostatak kože na tijelu, znoji se, čisti, ima odumrle ćelije koje trebamo odstraniti i počinje se javljati neugodnih mirisa kada je ne peremo jer se nakupljaju bakterije.

Šta ona uraditi

Ideja o prolongiranju pranja kose može svakako biti pozitivna, no zadržite se na razmaku od maksimalno tri ili pet dana jer sve duže od toga može i vama uzrokovati iritacije, crvenila, nakupljanje bakterija i slično.

Naravno, sve ovisi i o vašem tipu kose, uvjetima u kojima živite i aktivnostima kojima se bavite. Stvar je balansa.

 

 

@_theredhead Reply to @kerrymcgirr1 im working on a guidebook for hair training RIGHT NOW for u guys #hairtok #hairtraining #CloseYourRings ♬ original sound - Haylee J