navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nakon kliničkih ispitivanja

Iz Pfizera objavili: Vakcina za djecu od pet do 11 godina je sigurna

Iz Farmaceutske kompanije Pfizer objavili su da je druga faza kliničkog ispitivanja pokazala da je vakcina za djecu od pet do 11 godina sigurna i da je kreirala dovoljno antitijela za zaštitu.

Objavljeno: 20.09.2021. u 16:39
get url
text

Ovo su prvi takvi objavljeni rezultati za ovu dobnu grupu za vakcinu američkog proizvođača, ali se napominje da podaci još nisu recenzirani, piše CNN.

Iz ove kompanije dodaju da rezultate ispitivanja planiraju uskoro predati Američkog agenciji za hranu i lijekove zbog odobrenja za hitnu upotrebu.

Ispitivanje je obuhvatilo 2,268 sudionika u dobi od pet do 11 godina, a korištene su dvije doze vakcina primijenjenog u razmaku od 21 dan.

U ispitivanjima se koristila doza od 10 mikrograma, manja od doze od 30 mikrograma koja se koristila za osobe starije od 12 godina.

- Doza od 10 mikrograma je pažljivo izabrana doza za sigurnost, podnošljivost i imunogenost kod djece od pet do 11 godina - stoji u saopćenju Pfizera.

Imunološki odgovori ispitanika mjereni su posmatranjem neutralizirajućih nivoa antitijela u krvi i poređenjem tih nivoa s kontrolonom grupom od 16 do 25 godina koja je primila dvije doze s većom dozom od 30 mikrograma.

Iz Prizera dodaju da su nivoi antitijela dobro usporedivi sa starijim ljudima koji su primili veću dozu, pokazujući "snažan imunološki odgovor u ovoj grupi djece mjesec nakon što su primili drugu dozu".

- Nadalje, vakcina protiv koronavirusa dobro se podnosila, a nuspojave su općenito bile usporedive s onim uočenim kod učesnika u dobi od 16 do 25 godina - navode iz Pfizera.
Glasnogovornik Pfizera potvrdio je da nema slučajeva miokarditisa.