Slavni britanski chef Jamie Oliver i u jeku pandemije koronavirusa ne odustaje od dijeljenja ukusnih recepata.

Jedan od njih je i recept za mnogima omiljeni quiche (kiš).

Najpoznatiji kao klasik francuske kuhinje, quiche se u pravilu sastoji od prhkog tijesta, a Oliver je umjesto njega iskoristio lisnato.

Evo šta vam je sve potrebno i kako pripremiti jelo koje možete poslužiti kao idealnu večeru:

Potrebni sastojci: maslinovo ulje, 6 jaja, 250 g gotovog listanog tijesta, 1 struk mladog luka, 55 g sira cheddar, jedna velika tikvica, 300 g brokule.

Postupak pripreme:

Premažite pleh za pečenje veličine 25x35 centimetara kašičicom maslinovog ulja.
U posudu dodajte jaja, pa ih umutite viljuškom.
Rernu zagrijte na 180 stepeni Celzijusa.
U međuvremenu složite listove lisnatog tijesta u pleh na način da jedan list položite vodoravno, a sljedeći okomito. Dok ih slažete, svaki list premažite umućenim jajetom.
Bočne strane lisnatog tijesta zatim podignite kako biste mogli staviti fil, a višak tijesta savijte.
Sitno narežite mladi luk i dodajte ga u posudu. Grubo naribajte sir cheddar i tikvicu te ga dodajte mladom luku. Brokulu izlomite na cvjetove, a zatim tanko narežite i dodajte u posudu. Smjesu začinite solju i crnim biberom i izmiješajte.
Dobijenu smjesu pažljivo sipajte i ravnomjerno rasporedite po plehu s pripremljenim lisnatim tijestom, a preostali sir cheddar pospite po vrhu.
Quiche zatim odložite u prethodno zagrijanu rernu i pecite 35 minuta na srednjoj rešetki dok tijesto i fil ne poprime zlatnu boju.