navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
BAFTA

Jasmila Žbanić ostala bez nagrada, najbolja rediteljica Chloe Zhao, a strani film Another Round

Naša odlična rediteljica Jasmila Žbanića nije osvojila nijedno priznanje na dodjeli nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), koja je večeras upriličena u Royal Albert Hallu u Londonu.

Objavljeno: 11.04.2021. u 21:40
get url
text

Žbanić se u kategoriji Najbolji reditelj/ica takmičila sa Thomasom Vinterbergom, Shannon Murphy, Leeom Isaacom Chungom, Sarah Gavron i Chloe Zhao, a nagradu je osvojila Chloe Zhao. 

Njen film "Quo Vadis, Aida?" takmičio se se za titulu najboljeg stranog filma sa ostvarenjima "Another Round", "Dear Comrades!", "Les Miserables" i "Minari". Nagrada je pripala filmu "Another Round" koji je snimljen na danskom jeziku, a snimljen je u koprodukciji Danske, Holandije i Švedske. 

Radnja filma Jasmile Žbanić odvija se u ljeto 1995. godine u u Srebrenici. Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset hiljada stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Ubijeđena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni. Glavne uloge uz Izudina Bajrovića tumače Jasna Đuričić, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović...

Ovogodišnja ceremonija dodjele BAFTA nagrade bila je po prvi put podijeljena u dvije večeri, a dok su prezenteri nominirane najavljivali uživo iz Royal Albert Halla u Londonu, pobjednici su se pojavljivali u virtuelnom izdanju. Večerašnju ceremoniju vodili su Edith Bowman i Dermot O'Leary.

Posjetimo, naš film "Quo Vadis, Aida?" je još uvijek u utrci za Oscara, a ceremonija dodjele ove prestižne nagrade bit će održana 25. aprila.