navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Navika mnogih

Jedete kada ste pod stresom: Stručnjaci otkrivaju trikove kako to spriječiti

Emocionalno prejedanje često nam služi kao pomoć kako bismo (prividno) nahranili tugu, ljutnju, krivnju, strah i anksioznost.

Objavljeno: 10.01.2023. u 08:31
get url
text

Prisutno je jer je najbrži način da nam popravi raspoloženje.

Namirnice bogate šećerom, soli i masnoćama mogu brzo otjerati tugu, ali "spuštanje" koje slijedi kratko nakon toga nije tako lijep osjećaj.

Prate ga osjećaj krivnje, tuge, mržnje i dodatni stres koji nas samo može zadržati u tom začaranom krugu.

Smatrate li da hrana služi kako bi organizmu dala sve potrebne nutrijente i vitamine ili je ona nešto što koristite kako biste se usrećili? Odnos koji imate prema hrani seže još daleko u djetinjstvo, a svrha je hrane da nam daje energiju i održava na životu. Naravno da se u njoj treba i uživati, ali uvijek umjereno.

Ako se kod vas prejedanje radi stresa pretvorilo u nešto što vam se događa svakodnevno, najbolje je razgovarati sa stručnjakom koji vas može voditi kroz promjene.

Jesti radi stresa znači vjerojatno da vam je u tim trenucima tijelo napeto, javlja se kratkoća daha i umor, pojašnjava prof. Christine Celio.

- Emocionalno prejedanje također uključuje stres, ali i anksioznost, depresiju, tugu i nervozu – kaže Celio.

Prema njegovim riječima, prva stvar koju biste trebali napraviti je obratiti pažnju.

Kada usporite, moći ćete shvatiti kako prejedanje radi stresa neće riješiti vaše probleme i neće vam pomoći da ostvarite ciljeve po pitanju zdravlja.

U nastavku pročitajte nekoliko trikova koji će vam pomoći da se riješite nezdrave navike:

Popijte čašu vode

U pitanju je najstariji trik, ali Celio kaže kako je dobar početak. Kada ste gladni radi stresa, uzmite čašu vode kako bi zaustavila glad, a često ćete i zamijeniti osjećaj žeđi za glad, pa nije na odmet isprobati i ovaj trik.

Zapišite misli kada ste pod stresom

Celio smatra kako za to možete koristiti i mobitel, ali pravi komad papira i fizičko zapisivanje može stići kao olakšanje kada ste pod stresom. Zapišite glavne stvari koje uzrokuju stres, a to vam može pomoći da jasnije vidite situaciju, odakle se stres javio i kako pronaći olakšanje.

Skuhajte sebi čaj

Potrebno je samo zagrijati vodu, staviti malo cimeta i meda i omiljeni čaj. Tako ćete zaustaviti želju za hranom, navodi Susan Albers, psihologinja na klinici Cleveland.

- Cimet će dokazano držati nivo inzulina u normalnim granicama - navodi.

Cimet možete dodati i jutarnjoj kafi.

Prošetajte 15 minuta

Ako imate veliku želju za hranom radi stresa, dosade ili tuge, prošetajte 15 minuta jer će tjelesna aktivnost potaknuti otpuštanje endorfina koji potiču opuštanje, a svjež zrak je prirodni lijek za rješavanje stresa.

Pojedite mandarinu

Sam čin guljenja mandarine je odlična tehnika opuštanja.

- Radi se o mini meditaciji, morate pustiti sve što radite kako biste ogulili mandarinu - navodi Albers.

Čak će i miris ove voćke potaknuti opuštanje, što sigurno neće učiniti kolači koje ste pojeli.

Za bolji efekt, radite to polako, a uz to svakako uživajte u mirisu. Kada ste je ogulili, jedite polako i uživajte u svakom zalogaju.

Razmišljajte dugoročno

Istraživanja pokazuju da zadovoljstvo nakon obroka traje samo tri minute, pa ako zapamtite tu informaciju ona vam može i pomoći, savjetuje Albers.

Celio dodaje kako bi se trebali svaki put kad osjetite glad zapitati jeste li gladni ili samo umorni i nedostaje vam energije?

Kako mnogi koriste hranu da bi lakše promijenili ono što osjećaju, sjetite se drugi put ovog pravila kad posegnete za nezdravim namirnicama.

Kupka od senfa

- Senf u zrnu nešto je što volim dodati kupki, sušena zrna se koriste od davnina za zagrijavanje, a ako dodate nekoliko kašika u kupku uz malo soli i ulje lavande, odmah ćete se opustiti. U ovim hladnim danima, odlična je zamjena za hranu kojom biste inače pokušali poboljšati raspoloženje - navodi Albers.

Možete sebi ugoditi, ali planirajte

Razmislite u čemu to stvarno uživate, je li u pitanju sladoled ili čokolada? Kakav god odgovor imali, planirajte se počastiti dva puta u sedmici omiljenom poslasticom.

Kada to odlučite, nemojte se zadovoljiti slatkišem koji vam i nije najdraži, ali stoji u uredu, piše prevention.com.