Volite slatko, naročito ako je sa okusom čokolade i kakaa!? Predlažemo da pripremite ovu tortu prema receptu Fate Ferizović-Mujčinović, kojoj je hobi, ali i velika ljubav priprema slastica.

Sve svoje slastice, od čijih fotografija rastu zazubice, Fata objavljuje na Instagram stranici - chokoliino.  

Potrebni sastojci i postupak pripreme:

Dva bjelanca sobne temperature umutiti u šlag sa 63 grama šećera na sljedeći način. Prvo bjelanca sa prstohvatom praška za pecivo mutiti oko 30 sekundi na najjačoj temperature, zatim smanjiti temperaturu i mutiti još dvije minute.

Potom smanjiti temperaturu na najniže i dodavajući šećer malo po malo i mutiti dok sav šećer ne iskoristite. Nakon toga mikser prebaciti na srednju jačinu, pa mutimo još oko dvije minute.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fata Ferizovic Mujcinovic (@chokoliino)

 

Dva žumanca lagano promiješati ručno sa pola kašičice vanilija šećera. Žumanca laganim pokretima, ručno, sjediniti sa bjelancima.

Zagrijati 25 ml slatkog vrhnja i dodati u smjesu od jaja te još malo lagano mutiti.

Brašno - 45 grama, sjediniti sa jednom kašičicom praška za pecivo te malo po malo dodavati u smjesu od jaja i laganim pokretima sjediniti.

Dvije trećine smjese presuti u kalup, a u ostatak dodati jednu kašiku kakaa i sjediniti špatulom.

Podjeliti po svijetlom djelu smjese i peći oko 25 do 30 minuta.

Rerna ne smijete otvarati prvih 25 minuta. Probati čačkalicom koja treba biti suha kad je biskvit gotov.

Smrznute maline, 150 grama, otopiti na blagoj vatri, dodati šećera po želji i jednu kašiku gustina. Sjediniti i krčkati dok smjesa ne bude gusta.

Potrebni sastojci za kremu: 3 dcl slatkog vrhnja i 80 grama karamela/gumenih bombona.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fata Ferizovic Mujcinovic (@chokoliino)

U šerpicu staviti vrhnje i bombone i grijati mješajući dok se bombone ne istope. Presuti u posudu u kojoj ćete poslije mutiti i ostaviti na hlađenje u frižideru najmanje šest sati ili u zamrzivaču tri sata.

Zatim mikserom umutiti u čvrstu kremu.

Savjet: Kalup obložiti masnim papirom po dnu i malo visočije po stranicama. Rernu uključiti na 165 stepeni Celzijusa najmanje pola sata prije nego što kolač stavite u rernu.

Izvor: Faktor