navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poznate delicije

Jela inspirisana slavnim osobama: Kako su nastali pizza Margherita, govedina Stroganoff, palačinke Crepe Suzette

Stvaranje prepoznatljivih jela spada u domen prave umjetnosti. Nije čudno da su za svoje gastro-kreacije chefovi kroz historiju pronalazili inspiraciju u harizmatičnim ljudima čija su imena kasnije i obilježila ta jela.

Objavljeno: 19.02.2020. u 08:26
get url
text

Prepoznatljiva, kako zbog sastojaka, tako i zbog popularnosti i ekskluzivnosti koju su dobila nakon stvaranja, ova jela postala su bezvremenski hitovi.

Većina ih je svima naširoko poznata, ali znate li zašto su nastala?

Nježna i lagana torta od bjelanca - Pavlova nazvana je u čast ruske balerine Ane Pavlove koja je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće bila na vrhuncu svoje slave i popularnosti. Torta se "rodila" na području Australije ili Novog Zelanda koje je ova balerina posjetila 1926. godine na svojoj svjetskoj turneji.

Brzi zalogaj - sendvič, kako je u historiji zabilježeno, rodio se zahvaljujući snalažljivosti grofa Johna Montagua koji nije htio napraviti pauzu u kockanju kako bi nešto pojeo.
On je zatražio od konobara da mu donesu komad pečenog mesa između dvije šnite hljeba, što je postalo temelj omiljenim sendvičima različitih punjenja.

Govedina Stroganoff nastala je kao kreacija za ruskog grofa Stroganoffa. Izvornom jelu od goveđe pečenice dodaju se dinstani luk, vrhnje, gljive, a ponekad i kiseli krastavci.

Pizza Margherita ime treba zahvaliti italijanskoj kraljici Margariti Savojskoj. Prema jednoj legendi, dok je šetala gradom ogladnila je i potražila jelo kod lokalaca, a po drugoj je htjela nahraniti siromašne i tako se rodila pizza u bojama italijanske zastave, gdje je crvenu utjelovio - paradajz, bijelu – mozzarella, a zelenu – bosiljak.

Jaja Benedikt su vrlo jednostavno, ali omiljeno jelo u američkoj sredini. Danas su neizostavni dio kvalitetnog doručka. Poširano jaje na prepečenom tostu, prelivenim umakom Holandez, rodio se u njujorškom restoranu "Delmonico’s", koji je ujedno bio prvi restoran u SAD-u.

Palačinke Crepe Suzette pojavile su se u gastro svijetu pukom slučajnošću, greškom mladog pomoćnika kuhara koji je palačinke slučajno zalio likerom i zapalio. Desert je bio namijenjen budućem engleskom kralju Edwardu VII i njegovoj pratnji. S obzirom na to da nije imao vremena poslužiti novo jelo, pomoćnik u Café de Parisu u Monte Carlu predstavio je jelo kao novi desert kojim su gosti bili itekako oduševljeni.

Tradicionalno italijansko jelo carpaccio odlično je za vruće dane. Tanko narezani komadići sirovog mesa, začinjeni maslinovim uljem sa sirćetom i sokom od limuna, ime je dobilo po italijanskom slikaru Vittoreu Carpacciu i povezanošću s crvenim bojama na njegovim slikama.

Lagana i ukusna salata Cezar, bez obzira na ime, nema nikakve veze s dotičnim rimskim carem nego je nastala kao kreacija italijanskog imigranta Caesarea Cardinija koji je u Meksiku otvorio restoran i za vrijeme zabrane konzumacije alkohola uspješno ga vodio, a posjećivali su ga brojni Amerikanci. Kad je jednom prilikom Caesareu ponestalo sastojaka, on je pomiješao pomalo sastojaka koji su mu ostali i pred gostima restorana dodao salati umak od čega je napravio vrlo uspješno jelo i priredio pravi show.