Inženjer mašinstva Jelka Zane iz Mostara godinama već izrađuje razne vrste namještaja, ukrasa za dom ili poklona uglavnom od drveta.

Najčešće se radi o kutijama sa posvetama, slikama za zid, igračkama, te rukotvorinama za vjenčanja, krštenja, korizme i slično. Jelka se ovim biznisom odlučila baviti još prije deceniju i po, svjesna da će u struci za koju se školovala, teško do zaposlenja, ali je obrt pokrenula tek prije pet godina.

- Ideja se javila davno, međutim baš kad sam odlučila – bila je 2018. godina. Zato što je Ministarstvo obrta i poduzetništva objavilo konkurs, a ja bila u nedostatku posla. Zanimljivo mi je bilo da se javim. Prvobitna ideja bila je 3D printer, koji uopće tad nije bio na ovom tržištu. S tom idejom sam išla na konkurs i prošla. Onda smo imali obuku, gdje sam prošla u finale. Onda se pojavio problem uvoza 3D printera zbog carine i nekih klauzula koje je imao UNDP. Potom sam se odlučila za laser i sublimacijski program. Registrovala sam obrt jer je to bio preduvjet za sve. Onda smo krenuli - priča Zane za Anadoliju.

FOTO: AA

Početak je bio težak. Bilo je teško steći kupce, ali je vremenom posao rastao, pa je danas svakodnevno tražena. Narudžbe pristižu iz cijele Bosne i Hercegovine.

- Naravno, prve godine malo učite. Malo ovako, pa malo onako... Nije mi bio probem jer je sve to struka. I to volim. Po zanimanju sam inženjer mašinstva i računarstva. Laser i program u kojem se crta mi nisu problem - dodaje.

Dosad je svoje radove uglavnom izlagala na društvenim mrežama. Izložbu zbog nedostatka adekvatnog prostora dosad nije organizovala. Ponuda je šarolika.

FOTO: AA

- Interesovanje bi sa malo boljom promidžbom bilo ogromno – sigurna sam. Mogla bih proširiti posao, čak i nekoga zaposliti. Radim personalizirane stvari. Po želji. Nemam problema ispuniti ono što kupci traže. U programu imam svašta nešto. Imam dječiji, religijski, program za mladence, sakramente, za posebna dešavanja... Sve se radi po narudžbi. Skučena sam s prostorom, pa nemam izložbeni prostor, pa se radi po narudžbi. Sa BH Poštom imam ugovor. Dosad su profesionalno obavljali svoj posao i nije bilo problema sa distribucijom na području Bosne i Hercegovine - kaže na kraju Jelka Zane.

Obrt koji je pokrenula u svom domu u Mostaru prije pet godina nazvala je "Happy factory", i zaista je njen radni prostor u kojem je uvijek veselo, prava vesela fabrika.

Izvor: Anadolija