Mnogi važni procesi u tijelu zahtijevaju cink.

Ovaj esencijalni mineral potreban je za sintezu DNK, zarastanje rana, zgrušavanje krvi, imunitet, metabolizam i rast.

I naša sposobnost okusa i mirisa također se oslanja na cink.

Nedostatak cinka u organizmu možete nadoknaditi suplementima, ali je vrlo važno znati i koja hrana obiluje njim.

Ako niste sigurni, evo spiska namirnica koje su bogate ovim mineralom: crveno meso, piletina, ostrige, tofu, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, jogurt, mlijeko, sir, žitarice cjelovitog zrna, gljive.

Podsjetimo, ljekari ističu da je nedostatak cinka rijetkost, posebno ako jedete raznovrsnu hranu, ali vegetarijanci, trudnice, osobe sa digestivnim poremećajima kao što su Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis, ili oni sa hroničnom zloupotrebom alkohola u većem su riziku od neadekvatnog unosa cinka.