navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci savjetuju

Kako da vaša novogodišnja jelka bude najljepša

Svi koji vole novogodišnji ugođaj i najljepši simbol nadolazećih praznika- novogodišnju jelku vjerovatno razmišljaju da je vrijeme da je okite, a mnogi su to već i učinili, kako bi bar malo skrenuli misli sa globalne situacije sa koronavirusom i loših vijesti.   

Objavljeno: 02.12.2020. u 18:39
get url
text

U širokoj i raznovrsnoj ponudi jelki i ukrasa, sigurno ćete se naći u dilemi koje odabrati. Stručnjaci za enterijer su odlučili pomoći i podijeliti nekoliko savjeta koji mogu biti od koristi da dom uredite u stilu, piše Daily Mail.

Vječita dilema je prirodna ili vještačka jelka. Georgina Burnett, stručnjak za enterijer, kaže da nema ništa otmjenije od prirodne jelke, ali ako već imate „lažnu“ da možete i nju iskoristiti.

- Ako želite kupiti vještačku, ne kupujte one jeftine jer će se raspasti prije nego što kažete "Sretna Nova godina". Također, odlučite se za zelenu jelku jer će sve ostalo imati kratak rok trajanja i izgledat će kao da se previše trudite da idete ukorak s modom – pojasnila je Georgina.

Veličina jelke je također bitna, a prema savjetu Burnett ne želite da jelka bude prevelika ili premala. 

- Ako je prevelika, u prostoriji ćete se osjećati skučeno i činit će se kao da pokušavate pretvoriti vaš dom u veći nego što jeste. Ako je premala, izgubit će se u prostoru. Vrh stabla trebao bi biti nekoliko centimetara ispod plafona kada dodate ukras na vrhu – savjetuje Georgina.

Dizajner Steph Briggs smatra da je važno da podnožje umjetne jelke bude sakriveno. Jedno od rješenja je da ranije umotate poklone u boje koje odgovaraju ukrasima vaše jelke i strateški ih postavite oko podnožja.

Kada su u pitanju svjetleće lampice, Georgina Burnett savjetuje da se odlučite za statična, topla i ravnomjerno raspoređena bijela svjetla, a da izbjegavate „hladne“ lampice u boji ako želite otmjeni izgled.

- Ako mislite da bi lampice u boji izgledale modernije, vjerujte mi, brzo će vam ih biti dosta i jednostavno nije moguće dobiti sofisticirani izgled s njima. Bljeskajuća svjetla su apsolutno Ne i ne samo zbog toga što će vam dati migrenu – dodala je. 

Šljokičaste trake popularne tokom 80-ih, prema njenom savjetu, treba izbjegavati po svaku cijenu, osim ako ne želite postići starinski retro stil. 

- Molim vas, nemojte ni pomisliti na upotrebu šljokičastih traka. Ili se odlučite za puno kuglica različitih dizajna i veličine ili ih u potpunosti izostavite. Nema ništa gore od jelke koja izgleda kao da ne možete priuštiti dovoljno ukrasa - zaključila je dizajnerica enterijera.