Sezona mandarina je u punom jeku. Ove slasne kriščice prepune su vitamina C, koji će vas zaštititi od sezonskih viroza.

Najbolje ih je, kažu nutricionisti, konzumirati svježe, ali od mandarina možete pripremiti i razne poslastice, pa i ukusni džem koji će vam potom poslužiti za premazivanje palačinaka, francuskog tosta tokom doručka, ali i ako se odlučite napraviti krostatu ili neki drugi kolač.

Evo kako ćete pripremiti džem:

Na pola kilograma mandarina potrebni su vam jedna jabuka, iscijeđeni sok jedne polovine limuna i 150 grama šećera, najbolje smeđeg.

Od odabrane količine mandarina, ostavite koricu sa tri mandarine sa strane za kasnije. Jabuke operite, ogulite i naribajte.

Pomiješajte mandarine i jabuke, pa smjesu ostavite da stoji dva sata.

Za to vrijeme pripremite i nasjeckajte na rezance koru i prokuhajte u vodi četiri puta, svaki put u novoj vodi.

Koru dodajte ostalim sastojcima.

Kuhajte smjesu na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, a potom smanjite temperaturu i na umjerenoj vatri kuhajte 40-ak minuta uz povremeno miješanje.

Kada ste pripremili džem, vrlo je važno znati ga čuvati kako se ne bi pokvario.

Teglice u koje ćete staviti džem moraju biti dobro oprane, osušene i sterilizirane.

Kako napraviti sterilizaciju?

To ćete uraditi tako da u hladnu rernu dodate čiste prazne teglice i zagrijavate do 100 stepeni Celzijusa, u periodu od 20 do maksimalno 30 minuta.

Na taj način se rješavate bakterija i osiguravate da džem duže traje bez kvarenja.

Skuhani džem stavljajte u vruće tegle za koje bi najbolje bilo da stoje na drvenoj podlozi pri hlađenju, a kada se ohlade, još jednom ih stavite u rernu na 100 stepeni.

Nakon što se zapeče gornji sloj džema, tegle zatvorite dobro opranim i osušenim poklopcima.

Izvor: Faktor