navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dermatolozi savjetuju

Kako njegovati kožu nakon dugotrajnog izlaganja suncu

Još uvijek imate vremena da sunčanjem u organizmu kumulirate vitamin D.

Objavljeno: 07.09.2020. u 18:20
get url
text

Radi se o vitaminu sreće tako važnom u održavanju zdravlja kostiju, krvnih ćelija i imunološkog sistema, koji je presudan za dobro raspoloženje i zdravi san.

No, iako sunčani dani podižu naše raspoloženje, uz duži boravak u prirodi i na otvorenom, svakako ne smijemo zaboraviti i na štetan učinak ultraljubičastih zraka na zdravlje i ljepotu kože.

Sunce i koža

Koža je najveći organ ljudskog tijela na koju otpada do 16 posto tjelesne težine s površinom 1,5-1,8 metara kvadratnih kod odrasle osobe. Temeljna funkcija kože sastoji se u zaštiti čitavog organizma od različitih faktora u okolini kao što su mehaničke povrede, dehidracije i penetracije različitih hemijskih tvari iz okoline, zaštita od ultraljubičastih (UV) zraka, od patogenih mikroorganizama (bakterija, virusa i gljivica), održavanju tjelesne temperature (termoregulacija) te imunološke aktivnosti (pokretanje imunološkog odgovora kod kontakta sa stranim tvarima).

Na površini kože nalazi se "zaštitna barijera" tj. kiseli zaštitni omotač ili hidrolipidni omotač koja ima glavnu ulogu upravo kod zaštite od dehidracije (isušivanja) i različitih infekcija mikroorganizmima.

Kod zdrave kože postoji ravnoteža između sastavnih dijelova ovog omotača, što se vidi kao glatka, neoštećena koža.

U slučaju promijenjenog sastava, odnosno oštećenja ove barijere, dolazi do pojave oštećene, suhe kože što se manifestira, ili kao sitno ljuskanje kože, ili kao sitne pukotine - koža postaje hrapava i gruba uz osjećaj zatezanja.

Da bi izbjegli suhu i oštećenu kožu najbolje bi bilo tretirati je aloa verom i organskim kokosovim ulje, kažu dermatolozi.

Znakovi suncem oštećene kože: to je isušena koža, promjene pigmentacije (hiperpigmentacije i hipopigmentacije), gruba i hiperkeratotična koža, gubitak čvrstoće kože, pojava prekanceroza (npr. aktiničkih keratoza) ili u krajnjem slučaju i karcinoma kože.

Kako biste izbjegli negativne posljedice sunčanja važno je kožu i cijeli organizam pripremiti za sunčanje.

Napravite sami hidratantnu kremu

Hidratantnu kremu možete i sami napraviti tako što ćete pomiješati ove sastojke: 100 g aloe vere gela, 100 g kokosovog organskoj ulja i 2 kapi eterično ulja (primjera radi ružino ulje, ulje ružinog drveta). Izblendajte sve sastojke i stavite ih u suhu i čistu posudu sa poklopcem.

Aloa vera će vam vratiti hidrataciju koži, zaštiti je od iritacija, ublažiti opekotine, a kokosovo organsko ulje dodatno će hidratizirati kožu i djelovati antibakterijski.

Kožu možete hidratizirati i pripravkom napravljenim od 2 dcl destilirane vode, 1 kašika aloe vera gela, 1 krastavca, 1 kašičice svježe nasjeckane nane, 1 kašičice soka od limete.

Krastavce ogulite i narežite, dodaje nanu, sok od limete, aloa veru i destiliranu vodu. Sve sastojke izblendajte u mikseru i smjesu procijedite kroz sterilnu gazu.

Tekućinu stavite u flašicu sa difuzorom i iskoristite svaku priliku osvježiti kožu lica i tijela – bilo da se nalazite u gradskoj svakodnevici ili se opuštate na moru, planini, uz rijeku ili bazen.

Važno je kožu stalno hidratizirati kako bi izbjegli njeno sušenje, peratunje i brzi gubitak preplanula boje.

Alergije

U novije vrijeme sve je veća učestalost i alergija na sunce. Za liječenje ove bolesti posavjetujte se sa svojim dermatologom, a u prevenciji su korisni preparati za zaštitu od sunca namijenjeni koži sklonoj alergiji.

Kako što duže zadržati preplanulu put

Kada ste postigli željenu preplanulu put, sigurno je želite što duže zadržati. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti: redovno radite blagi piling, hidratizirajte kožu hranjivim i hidratantnim maskama, kremama i uljima.

Ako je koža dovoljno hidratizirana njena boja dobijena sunčanjem može se zadržati i do nekoliko dodatnih sedmica. Za trajnost preplanule puti možete koristiti organsko kokosovo ulje koje ne sadrži štetne hemikalije, održava kožu vlažnom i sprečava isušivanje i naboranost kože.

Hidratizirajte kožu dva puta dnevno - ujutro i uvečer. Za brzi oporavak isušene kože nakon sunčanja preporučuje se i tretman medicinskom radiofrekvencijom u kombinaciji sa elektroporacijom koja ubrzava vensku cirkulaciju, poboljšava ćelijsko disanje i proces obnove kolagena, što utječe na brzu revitalizaciju dehidrirane, isušene i sunčanjem oštećene kože.

Uz elektroporaciju tj. transdermalni prijenos aktivnih sastojaka u ciljani novo dermisa osigurat ćete „virtualnu“ injekciju potrebnih vitamina za zdrav i blistav izgled kože.