navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Kako zaštititi svoje zdravlje ako je član porodice obolio od COVID-19?

Pitanje na koje mnogi traže odgovor jeste – kako zaštititi svoje zdravlje ako živite sa osobom koja je oboljela od COVID-19?

Objavljeno: 27.11.2020. u 20:38
get url
text

Stručnjaci navode da je važno poduzeti sve mjere zaštite, jer ako živite s nekim ko je bolestan, imate 50 posto šanse da ćete se i vi razboljeti.

Kako biste to učinili, a i mogli se brinuti i bolesnom članu porodice, u obzir uzmite sljedeće savjete.

Testirajte se

Ako ste u spomenutoj situaciji, što prije i vi napravite test, savjetuje Dr. Scott Braunstein, direktor bolnice Sollis Health u Los Angelesu.

- Čak i ako je test negativan, ne isključuje se mogućnost da se radi o lažno negativnom testu, pa ga ponovite za pet do sedam dana – dodaje Braunstein.

Svi koji su došli u kontakt sa zaraženom osobom, moraju o tome biti obaviješteni kako bi i sami mogli pristupiti testiranju.

Ograničite kretanje

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti ponudio je smjernice kako se ponašati kada brinete o nekom ko ima COVID-19:

- bolesna osoba mora se izolirati od ostalih ukućana.

- Ako je moguće neka koristi posebno kupatilo i spavaću sobu.

- Svi ukućani trebaju održavat fizički razmak od osobe koja ima COVID-19 koliko je to moguće.

Osoba koja je bolesna mora biti u karantinu najmanje 14 dana od pozitivnog testa, a i duže ako se radi o komplikacijama.

Dr. Bruce E. Hirsch, stručnjak za infektivne bolesti, dodaje kako je fizički razmak od bolesne osobe način da se što manje izlažete virusu, a postoje i dokazi koji govore da oni koji se zaraze putem velikog broja virusa imaju i teži oblik bolesti.

Osobi o kojoj brinete donosite hranu i sve potrebno, ali izbjegavajte duži kontakt.

Otvorite prozore

Kako biste omogućili ulazak svježeg zraka u prostoriju, prozore stalno otvarajte, čak i ako to znači da morate pojačati grijanje. To je važno jer se virus može zadržati u prostoriji, pa ćete izbjeći mogućnost zaraze.

Nosite masku

Osoba koja ima COVID-19 mora nositi masku kada je u blizini drugih ljudi, a ko god živi s tom osobom također mora nositi masku u istoj situaciji.

Maska će zadržati virus koji se nalazi u ustima i u nosu, a novi podaci ukazuju kako će maska štititi od infekcije. Iako ne znači sto postotnu zaštitu, svakako takvim ponašanjem možete smanjiti šanse da ćete se zaraziti.

- Medicinska maska je dobra zaštita ako se pravilno nosi, a platnena maska je bolja nego nikakva - dodaje Hirch.

Naočale vas isto tako mogu zaštiti od prodora virusa kroz sluznicu oka.

Perite ruke i dezinficirajte površine

Savjeti stručnjaka su da perete što češće ruke sapunom i vodom, najmanje 20 sekundi, koristite dezinfekcijski gel ili maramice, ako sapun nije dostupan. Potrebno je rukama ne dodirivati lice, usta, nos i oči.

Hirch dodaje kako je potrebno čistiti i tvrde površine svaki dan, poput stolova, kvaka, umivaonika, daljinskog upravljača…

Jedite zdravo

- Važno je jesti zdrave namirnice i paziti na tjelesnu težinu, što nije lako tokom ove pandemije zbog straha i velike količine stresa. Znamo do danas da su neke osobe u rizičnoj grupi, a puno se toga može učiniti ako njegujemo zdrave navike. Zdrava prehrana će utjecati na funkcioniranje metabolizma i imunološkog sistema, a to čini veliku razliku - zaključio je dr. Hirch.

Vjerujte samo provjerenim izvorima

Normalno je da slušamo komentare prijatelja i porodice, ali važno je vjerovati samo provjerenim izvorima i stručnjacima kada su u pitanju informacije o koranavirusu.

- Puno je netačnih informacija oko nas koje će savjetovati uzimanje puno vitamina ili tuširanje vrućom vodom, ali većina tih savjeta ne bazira se na naučnim dokazima - pojašnjava Braunstein.

Razgovarajte s prijateljem

Prijatelji i porodica mogu biti odlična pomoć ako želite razgovarati s nekim o ovim teškim vremenima. Ako neko u vašoj porodici ima COVID-19 normalno je da ćete doživjeti razne emocije, od straha, depresije do osjećaja usamljenosti, što može biti teško.

- Razgovor o tim osjećajima vam može pomoći i poboljšati fizičko i emotivno stanje - dodaje Braunstein.