navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Repertoar

Kino Meeting Point: Film "Quo Vadis, Aida" možete pogledati do kraja mjeseca

Novi film Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?", bh. kandidat za nagradu "Oscar" Američke akademije, do kraja mjeseca je na repertoaru kina Meeting Point u Sarajevu, a od nedjelje, 18. oktobra, prikazivat će se u dva termina: u 17 i u 20 sati.

Objavljeno: 16.10.2020. u 19:01
get url
text

Ovaj film je nedavno osvojio nagradu za najbolji strani film na filmskom festivalu u Antaliji (Turska), a uskoro će biti prikazan na 58. Međunarodnom filmskom festivalu "Viennale" u Beču.

Slijede projekcije na El Gouna festivalu u Egiptu, u Busanu u Južnoj Koreji, u Wrocławu u Poljskoj te na festivalu u Rotterdamu u Holandiji. Svjetsku premijeru je imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu.

Radnja filma "Quo Vadis, Aida?" događa se u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Boris Isaković.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.