Jedan od klasičnih recepata koji će popraviti svaki dan je kolač s limumom prema receptu slavne britanske kuharice Mary Berry.

Potrebni sastojci: dva veća ili tri manja limuna, 50 g šećera u prahu, 275 grama omekšanog maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi), 275 g šećera u prahu, 275 g brašna za dizana tijesta, dvije kašičice praška za pecivo, četiri jaja (po mogućnosti iz slobodnog uzgoja), 50 g maslaca, 175 g šećera za glazuru, 250 g punomasnog mascarponea, 175 g šećera u prahu za glazuru.

Postupak pripreme:

Ogulite limun i narežite ga na trake.

Ostatak ploda limuna ostavite sa strane.

Stavite limunove trake u malu posudu, prekrijte vrućom vodom, dodajte polovinu šećera u prahu i neka kuha minutu.

Potom osušite koricu i stavite na papir za pečenje. Ostatak šećera pospite po korici. Ostavite da se dobro osuši, po mogućnosti preko noći kako bi postala hrskava.

Iscijedite sok iz oguljenog limuna, stavite ga sa strane za glazuru.

Preostala dva limuna (jedan veći ili dva manja) stavite u malu posudu, prekrijte vodom i stavite na kuhanje.

Kada voda proključa neka kuha još 20 minuta do kada bi plod trebao omekšati. Izvadite ga, osušite i prepolovite. Uklonite košpice ako ih ima.

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Skuhani limun (bez guljenja) stavite u blender i usitnite ga.

Preostale nabrojane sastojke za tortu stavite u zdjelu gdje ćete ih mikserom sljubiti u kompaktnu masu.

U masu dodajte pola kuhane limunove pulpe koju ste napravili. Druga polovina treba za kasnije.

Smjesu za tortu podijelite na dva dijela, sipajte u dva kalupa za tortu i pecite 30-ak minuta dok ne postanu lijepe, zlatnožute boje i počne se odvajati od ruba kalupa.

Izvadite biskvit, ostavite da se hladi pet minuta, izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade u cijelosti.

Za kremu od limuna, miksajte šećer u prahu i maslac dok ne dobijete kremu. Dodajte mascarpone, ponovo homogenizirajte masu i na kraju dodajte drugu polovinu limunove pulpe. Ponovno dobro promiješajte.

Oba biskvita prepolovite (četiri sloja torte) i stavite fil.

Miješajte šećer u prahu s jednom do dvije kašičice limuna (onog koji vam je ostao nakon što mu je iskorištena korica) dok se ne dobije gusta, ljepljiva, kremasta masa.

Zalijte smjesu preko vrha torte dopuštajući da se krema slijeva po stranama torte u svim smjerovima.

Po vrhu ukrasite kandiranom limunovom koricom.

Izvor: Faktor