navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Manifestacije

Korak ka svjetskom miru: Turska domaćin 5. Islamskih igara solidarnosti

Mnogo je učinjeno i mnogo truda uloženo u globalno pomirenje. Kao najnoviji doprinos tome, Turska će biti domaćin 5. Islamskih igara solidarnosti kako bi se napravio novi korak ka svjetskom miru.

Objavljeno: 28.07.2022. u 19:40
get url
text

Otprilike šest hiljada sportista iz 56 različitih islamskih zemalja okupit će se u sportu, zauzeti harmoničan stav kako bi pokazali da je jedinstvo, uprkos razlikama, moguće. Iako su učesnici iz većinski muslimanskih zemalja, moći će se pridružiti i učesnici drugih vjeroispovijesti iz zemalja koje učestvuju, jer islamska solidarnost svojom univerzalnom etikom i mentalitetom uključuje i nemuslimane.

- Dakle, Turska će još jednom pokazati da se pod bilo kojim okolnostima, u bilo koje vrijeme, može raditi na miru a ovoga puta to je plemenitim činom, sportom.
Sportske igre su mjesta okupljanja islamskih zemalja kako bi potaknule međunarodni interes za domaćinsku zemlju, promovirale islamske vrijednosti, prikazale nacionalna prirodna blaga i stekli nova poznanstva, posebno za zemlje u manje povoljnom položaju. Koliko god da su sportske igre važne, događaji i aktivnosti van takmičenja su prirodni dio kulturne diplomatije, one omogućavaju proces integracije različitih muslimanskih populacija, posebno mladih, koji imaju posebnu ulogu. Također, sportske igre će biti podržane i akademskim simpozijumom o značaju i mjestu sporta iz islamske perspektive. U širokom rasponu od doprinosa sporta društvenom miru do principa solidarnosti i integracije u Kur'anu, sportske igre će biti popraćene intelektualnim panelima i diskusijama koje će pomoći da se istakne važnost igara, kao i koristi koje pruža. Idejom i akcijom, igre će stvoriti holističku i sveobuhvatnu atmosferu za učesnike da usvoje suštinu islamskih pitanja. Pored toga, prirodna korist organiziranja međunarodnog događaja je upoznavanje različitih kultura i susreta na zajedničkom terenu je ukupna dobrobit ovih igara. Dakle, ovaj događaj ima više od jedne stvari da ponudi svojim učesnicima - kazao je Mehmet Muharrem Kasapoglu, ministar omladine i sporta Republike Turske.

Prethodne sportske igre u Saudijskoj Arabiji, Azerbejdžanu i Indoneziji postigle su ono što su i obećale. Iznad svega, sportske igre su pomogle zemljama da poduče i podrže nove sportiste, kao i sportsku infrastrukturu kroz razmjenu tehničke stručnosti i organizacijske podrške. One su također pomogle jačanju islamske solidarnosti među nacijama i jačanju principa jednakosti među religijama, etničkim pripadnostima i bojama u skladu sa stubovima islama.

- Rasprostranjene širom svijeta, muslimanske zemlje se znatno razlikuju. Budući da slijede različite sekte Islama, muslimani iz različitih geografskih regija razlikuju se po načinu života, uobičajenom razmišljanju i percepciji svijeta. Islam je krov, bez sumnje, ali nije prepreka stvaranju jedinstvenih načina života za muslimane, kao što su to već učinili. To je neizbježno, a pogodno je i za iskorak ka sticanju prednosti od različitih iskustava. Međutim, pojavljuje se potreba za platformom, sustavom, gdje se razlike artikuliraju umjesto da dolazi do sukobljavanja. Mora postojati veliki komunikacijski kanal koji koristi svaku dimenziju komunikacije gdje ljudi stupaju u kontakt i povezuju se jedni s drugima, iako ne govore istim jezikom. Ovaj mentalitet je doveo do pojave sportskih igara i sve što se radi u ovoj mjeri radi se da se te potrebe zadovolje.

Islamske igre solidarnosti su također besprijekoran primjer javne diplomatije, što je praksa u trendu koju zemlje koriste kao sredstvo za svoju inostranu diplomatiju. Kao nadolazeća i zvijezda javne diplomatije u usponu, sportska diplomatija privlači sve veću globalnu pažnju. Stvaranje mirnog kanala za međusobno dijeljenje i razumijevanje je ono što sportsku diplomatiju čini izuzetnom. U svijetu kojem prijeti ksenofobija i separatizam, ovu priliku koju je stvorila sportska diplomatija treba maksimalno iskoristiti. Islamske igre solidarnosti, u širem smislu, značajno služe ovoj svrsi, iako imaju za cilj prije svega integritet islamskih zemalja. Predviđena sinestezija između neprijateljskih zemalja može se smanjiti, ili čak ukinuti, okupljanjem ovih zemalja u mirnom okruženju, pokazujući im sličnost za koju ne znaju da je imaju. To je ljepota sporta - istakao je Kasapoglu.

Budući da je po prirodi u istoj mjeri miroljubiva, sportska diplomatija je odličan teren za islam. Vrijednosti koje njeguju sport i islam su također kompatibilne. U islamu, kao i u sportskom duhu, poštivanje "drugih" bez obzira na njihovu rasu, religiju ili porijeklo, prioritet pravednosti i jednakosti u svim okolnostima je ono što je najvažnije. Tolerancija i blagost su osnovne vrijednosti islamskog duha, njihovo širenje kroz sport nije korisno samo za muslimanske zemlje učesnice, već i za sve zemlje svijeta.

- Kako je većina sportista u godinama kada se mogu smatrati mladima, mladost je ključni faktor u sportskim igrama. Mladi su glavni dio ovog događaja, ali i njegova ciljana grupa. Oni su i donosioci i nosioci novih trendova, novih veza i naslijeđa uloženog napora. Samo prenošenjem baklje novim generacijama kroz obrazovanje i učestvovanje, njihova dostignuće mogu ostati s nama. Jer sve što se postigne može biti trajno jedino ukoliko su uključeni mladi. To podrazumijeva i kontinuitet humanih i etičkih vrijednosti. Mlade generacije su najnoviji pripadnici muslimanskih zajednica koji su usvojili vrijednosti o kojima smo govorili. Ove vrijednosti, koje proizlaze iz karaktera mladog muslimana, mogu lako utrti put muslimanima da budu sportisti sa uvaženim i potrebnim etičkim karakteristikama. Drugim riječima, musliman opremljen islamskim svojstvima neće imati problema sa oličenjem sportskog duha, naprotiv, on ili ona će biti vodeći primjer sportskog duha, zahvaljujući sličnosti etike. Zatim, uz pomoć sportskih događaja poput Islamskih igara solidarnosti, oni također mogu biti očigledni nasljednici islamskih vrijednosti, u skladu sa sportskim vrijednostima. Na kraju, ali ne i manje značajno, pošto su igre otvorene i za nemuslimanske građane muslimanskih zemalja, dokazat će se ujedinjujuća moć sporta.

Sve stvari o kojima smo gore govorili su naša motivacija da budemo domaćini i da učestvujemo u Islamskim igrama solidarnosti. Služeći javnoj vidljivosti islama i sportskom duhu, cilj nam je istovremeno postizanje više ciljeva. U svojstvu zemlje domaćina, Turska je spremna podići igre na viši nivo i unaprijediti ih. Osnaženi i našom gostoljubivom turskom kulturom, radujemo se što ćemo mlade sportiste dočekati u našoj domovini, upoznati ih u najugodnijoj prilici, nadahnuti i inspirirati se njihovom živahnom energijom - zaključio je Kasapoglu.