navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Hrskavi užitak

Korak po korak: Kako pripremiti macaronse, vrhunsku francusku deliciju

Jedan od najpopularnijih slatkiša današnjice su - makaroni (macarons). Osim fenomenalnog okusa, ovi sitni kolačići izgledaju preslatko, tako da su sjajna opcija za poklon ili posluženje na zabavama.

Objavljeno: 05.02.2020. u 10:29
get url
text

Ovaj hrskavi kolačić odavno je osvojio simpatije ljudi širom planete, ali samo Francuzi znaju ga pripremiti kao niko drugi. Nastao je u Italiji, a kako priča kaže, već u srednjem vijeku stigao je u Francusku, gdje su od njega napravili svjetski brend. 

Danas se u Parizu najbolji macaronsi prodaju po cijeni od 15 eura po komadu, što puno govori o njihovoj reputaciji kod onih sa instančanim ukusom za vrhunske delicije. 

 Pierre Desfontaines

Macaronsi po receptu francuskog poslastičara Pierrea Desfontainesa počeli su se prodavati srednim 19. stoljeća u pariskom Salon de the, mjestu na koje su žene izlčazile da popiju topli napitak i pojedu kolač. Taj lokal zvao se Laduree, koji i dalje u Parizu predstavlja sinonim za vrhunske macaronse. 

Pierre je u Švicarskoj otkrio ganaš kremu, priptemljenu od vrhnja i čokolade, kojom je počeo spajati macaronse. 

Laduree u Parizu predstavlja sinonim za vrhunske macaronse 

Najbolja stvar je, što kod pripreme ovog deserta, možete pustiti mašti na volju i igrati se bojama i ukusima te svaki put napraviti novu kombinaciju.

Ipak, mana ovog slatkiša jeste što ima jako "pipljiv" proces pripreme, i ako ne poštujete recept, krajnji rezultat neće biti dobar.

Kako vam se to ne bi desilo, donosimo najprecizniji i najdetaljniji recept za macaronse.

Pogledajte i saznajte kako da ih pripremite i potpuno oduševite drage osobe:

Savjeti:

Večer preij ostavite bjelanca na sobnoj temperaturi. Tako će se ugrijati i bit će ih lakše umutiti u snijeg.

Dobra ideja je i da večer prije napravite i kremu/e, pa ih dobro ohladite u frižideru. Tako ćete sutradan sve imati spremno.

Bjelanca je jako važno izmjeriti u gramaži kako veličina jaja ne bi utjecala na mjeru mokrih i suhih sastojaka.

Potrebni sastojci za macaronse: 90 g bjelanaca sobne temperature (otprilike tri jajeta), 30 g kristal šećera, 110 g badema, 200 g šećera u prahu.

Krema (osnovni recept): 2 žumanca, 40 g kristal šećera, 50 ml mlijeka, 100 g maslaca sobne temperature.

Postupak pripreme:

Korak 1: bademe ubacite u prokuhanu vodu i ostavite ih unutra samo minutu. Potom im skinite koru i dobro osušite. Kada ste ih dobro osušili i ohladili, sameljite ih u što sitniji prah, a zatim im dodajte šećer u prahu, pa sve zajedno još jednom sameljite (najbolje u blenderu na najvišoj brzini).

Umutite bjelanca u čvrsti snijeg. Kristal šećer treba dodati u dva navrata, jednom pri sredini miksanja, a drugi put pred kraj. Ako želite macaronse u boji, najbolje je boju dodati u bjelanca dok ih miksate.

Korak 2: u bjelanca ručno dodajte mješavinu badema i šećera u prahu. Miješajte energično špatulom okrećući posudu svaki put po pola kruga. Kad to ponovite deset puta, provjerite je li smjesa prave konzistencije. Smjesa mora relativno brzo padati sa špatule i mora se sama poravnati (ne smije ostati čvrsti repić na vrhu kao kod šlaga ili umućenih bjelanaca). Ako nije dovoljno izmiješana, ponovite još koji put, pa opet provjerite. Ovaj korak je jako važan, jer ako ne miješate dovoljno, smjesa će ostati prečvrsta, ako miješate previše, bit će prerijetka.

Korak 3: plehove obložite papirom za pečenje. Smjesu sipajte u kesicu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom, pa istiskujte krugove jednake veličine (prečnika otprilike 2,5 cm). Ostavite po tri cm razmaka između macaronsa. Ostavite macaronse da malo odstoje u plehu. Znat ćete da su spremni za pečenje kada se više ne budu lijepili za prst kad ih dotaknete. To može trajati od pola sata po suhom vremenu do i više od sat vremena ako je u zraku puno vlage. Ugrijte rernu na 140 stepeni Celzijusa i pecite ih 12 do 15 minuta. Tokom pečenja pri dnu bi se trebao formirati karakteristični prsten.

Korak 4: izvadite pleh iz rerne i skliznite papir ili silikonsku podlogu s macaronsima na rešetku da se zaustavi pečenje. Sačekajte da se prohlade prije nego što ih skinete s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.

Korak 5: uputstvo za kremu: umutite žumanca i šećer dok ne posvijetle. Kuhajte mlijeko dok ne prokuha. Dodajte polako mlijeko u žumanca, pa sve miksajte dvije minute. Dodajte maslac, pa miksajte još dvije minute. Ako želite kremu s ukusom lješnika/badema, povećajte količinu mlijeka na 100 ml i dok ga kuhate, u njega dodajte 100 g fino mljevenih lješnika/badema. Ako želite kremu s ukusom ruže, dodajte 2 kašičice ružine vodice pred kraj miksanja. Mogućnost varijacija na temu, kada je ukus krema u pitanju, je beskonačna.

Korak 6: kada su se potpuno ohladili po dva macaronsa spajajte pripremljenom kremom. Nemojte stavljati previše i nemojte stiskati da ne bi curila krema. Ostavite u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati prije posluživanja. Macaronsi su bolji nakon što odstoje i ukusi se prožmu. Prije posluživanja ostavite ih barem pola sata na sobnoj temperaturi.