navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Loša navika

Koža sve pamti: Šta se desi kada jednu večer preskočite skinuti šminku?

Koža sve pamti i to bismo uvijek trebali imati na umu. Zato je vrlo važno tokom cijele godine brinuti se o njoj, redovno je čistiti i njegovati.

Objavljeno: 24.12.2022. u 14:43
get url
text

Jedna od loših navika koja će naštetiti koži je da odete u krevet, a da niste skinuli šminku.

Šta se zapravo događa s vašom kožom ako preskočite uklanjanje šminke prije spavanja?

Veliki broj makeup proizvoda sadrži sastojke poput silikona, koji začepljuje pore. Ako imate i najmanju sklonost prema aknama, začepljene pore će potaknuti njihov razvoj, a u "najsretnijem" scenariju će vam koža samo postati gruba.

Začepljene pore također sprečavaju otpuštanje prirodnog sebuma, što osim akni, može za posljedicu imati povećanje pora.

Preskakanje večernje njege kože lica također vodi ubrzanom starenju kože jer šminka može zadržavati prljavštinu iz okoline i slobodne radikale koji oštećuju ćelije kože, uključujući kolagen.

Uz to će vam se koža više isušivati, što će pridonijeti starenju kože i stvaranju novih te produbljivanju postojećih bora.

Još jedan nepoželjan efekt kojem će ne skidanje šminke svakako doprinijeti je beživotan i umoran dojam te neujednačenost tona kože.

Posebno je važno skidati šminku koju nanosite oko očiju jer osim što može izazvati različite infekcije može uzrokovati prekomjerno ispadanje trepavica.

Tokom spavanja odvija se najučinkovitije obnavljanje ćelija cijelog tijela, pa tako i našeg najvećeg organa.

Neskidanjem šminke sprečavate taj prirodni proces, gdje vaše tijelo samo za vas odrađuje posao koji bi kozmetički proizvodi trebali samo nadopuniti, a ne unazaditi.