navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Kraljica slatkiša: Da, postoji i baklava sa sirom

Dva kolača u jednoj neodoljivoj poslastici - baklava i cheesecake - magija od hrskavih listića tijesta, komadića orašastih plodova i ukusnog kremastog nadjeva.

Objavljeno: 06.10.2022. u 15:38
get url
text

Recept:

FIL 1:

100 g oraha ili pistacija
2 kašike toplog maslaca
60 g šećera u prahu

7/8 komada jufki za baklavu 
šecera u prahu za posipanje jufki
50 g otopljenog maslaca za listove

Šerbe:

3/4 čaše šećera (časa od 2 dcl)
3/4 čaše vode
1 vanilin šećer
par kapi cijeđenog limuna

FIL 2:

600 g grčkog jogurta
2 kašike šećera
1 vanilnin šećer
2 kašike čvrstog jogurta
1 jaje
2 kašike brašna
pistacij za po vrhu

Priprema:

Prvo napravite šerbet, dodate sve osim limuna, kad provre kuhati 10 minuta i pred sam kraj dodati par kapi limuna. Ohladiti.
Uključite rernu na 200 stepeni. U kalup fi 19 redati kore ukrug i svaku premazivati maslacem i vrlo malo posipati šećerom u prahu svaki koru dok ne potrošite. Ostatak kora koji ide preko kalupa odstranite nožem. Staviti u zagrijanu rernu na 200 stepeni da se kore malčice zapeku na 4 minute i izvaditi. Smanjite rernu na 160 stepeni, na toj temperaturi ćete peći baklavu 1 sat.

Prije toga, napravimo mix  orašastih plodova ili po izboru samo jednu vrstu. Tu se doda šećer i maslac i promiješa, prvo taj fil ide na zapečene kore. Onda pravimo drugi fil. Pomiješaju se svi sastojci, bez grudica. Prelije se preko prvog fila i stavi se na pečenje 160 stepeni - 1 sat. Pečeno je kada su se listovi fiksirali sa filom a sredina se lagano ljulja. Na vrh pistacij. Ostaviti na hlađenje 15 min pa rubove i vrh zaliti sa zaljevom.