Pojavom koronavirusa povećala se potražnja za pojedinim proizvodima, a prvo čega nestaje sa polica jesu brašno i kvasac/germa.

Ukoliko ste se opskrbili brašnom, ali niste kupili kvasac, ne brinite, možete ga napraviti i sami.

Divlji kvasac, fermentirana mješavina vode i brašna, dodajete brašnu i ostalim sastojcima kada želite da napravite hljeb, pecivo ili nešto treće.

Način pripreme:

1. dan: Pomiješajte 100 grama brašna sa 100 mililitara mlake vode u dubokoj posudi i prekrijte folijom ili krpom. Stavite na toplo.
2. dan: Dodajte 50 grama brašna i 50 mililitara mlake vode, dobro promiješajte i vratite na toplo mjesto.
3. dan: Ponovite postupak.
4. dan: Ponovite postupak.
5. dan: Ponovite postupak.

Šesti dan smjesu stavite u frižider i možete je početi koristiti.

Kvasac možete napraviti i koristeći jabuku.

Način pripreme:

Jedna jabuka

500 grama oštrog brašna

+250 g oštrog brašna

350 ml vode

+170 ml vode

1. Jabuku narendajte sa korom, dodajte 500 grama brašna i 350 mililitara vode. Sve pomiješajte i stavite u teglu te je dobro zatvorite.

2. Nakon tri dana polovicu smjese bacite, a ostatak prebacite u zdjelu te joj dodajte još 250 grama oštrog brašna i 170 mililitara vode. Smjesu vratite u teglu i zatvorite je.

3. Kada se nakon nekoliko dana pojave mjehurići, smjesa je spremna za upotrebu.