Ukoliko ste se opskrbili brašnom, ali niste kupili kvasac, ne brinite, možete ga napraviti i sami.
Divlji kvasac, fermentirana mješavina vode i brašna, dodajete brašnu i ostalim sastojcima kada želite da napravite hljeb, pecivo ili nešto treće.
Način pripreme:
1. dan: Pomiješajte 100 grama brašna sa 100 mililitara mlake vode u dubokoj posudi i prekrijte folijom ili krpom. Stavite na toplo.
2. dan: Dodajte 50 grama brašna i 50 mililitara mlake vode, dobro promiješajte i vratite na toplo mjesto.
3. dan: Ponovite postupak.
4. dan: Ponovite postupak.
5. dan: Ponovite postupak.
Šesti dan smjesu stavite u frižider i možete je početi koristiti.
Kvasac možete napraviti i koristeći jabuku.
Način pripreme:
Jedna jabuka
500 grama oštrog brašna
+250 g oštrog brašna
350 ml vode
+170 ml vode
1. Jabuku narendajte sa korom, dodajte 500 grama brašna i 350 mililitara vode. Sve pomiješajte i stavite u teglu te je dobro zatvorite.
2. Nakon tri dana polovicu smjese bacite, a ostatak prebacite u zdjelu te joj dodajte još 250 grama oštrog brašna i 170 mililitara vode. Smjesu vratite u teglu i zatvorite je.
3. Kada se nakon nekoliko dana pojave mjehurići, smjesa je spremna za upotrebu.