navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obavezan "aksesoar"

Maske i vrućina: Stručnjaci savjetuju koje izabrati i kako ih nositi

Na nošenje zaštitnih maski neki nikako da se naviknu, a u toplim danima ovaj sada obavezni "aksesoar" postaje još veći problem.

Objavljeno: 01.07.2020. u 08:57
get url
text

Dr. Teresa Murray Amato, koja do posla putuje javnim prijevozom, kaže kako maske za lice i ljeto nisu baš dobar par.

- Bio je jako topao dan, za mene prevruće - dodaje ova doktorica, koja unatoč neugodnosti nije skinula zaštitnu masku, a i svima ostalima savjetuje da postupaju isto.

Dr. Walee Javaid, šef Odjela za infekcije i prevenciju u New Yorku, kaže kako se zaraza širi, bez obzira na tople dane, pa je veoma važno nositi masku radi zaštite, ali i držati distancu od drugih ljudi.

Amato dodaje kako je dokazano da maske mogu spriječiti prijenos zaraze, pod uvjetom ako ih svi nose.

- Znamo da će toplota stvarati dodatnu neugodnost, ali dobrobiti nošenja maske su puno važnije od toga što vam je ispod nje malo vruće – navodi Amato.

Nos i usta moraju biti pokriveni, a osobe kojima vrućina teško pada mogu potražiti maske kroz koje će lakše disati.

U apoteci se mogu kupiti i hirurške maske, pa ako vam je jako teško disati kroz platnenu zamijenite je hirurškom koje vjerovatno nisu tako neudobne za nošenje.

Znoj je, ističu stručnjaci, još jedan problem, jer ako se maska namoči znojem, gubi svojstva zaštite, pa ju je potrebno zamijeniti novom.

Koju masku izabrati:

Maska za lice

Maske za lice izrađuju se od komercijalno dostupnih dvoslojnih pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu.

Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi, odnosno staviti je da čvrsto prijanja na nos i usta, promijeniti je ako je mokra i ne dirati je rukama dok je na licu.

Medicinske (hirurške) maske

Medicinske/hirurške maske prvenstveno se koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Njihova primjena je jednokratna.
Odgovarajuća maska također u određenoj mjeri štiti korisnika maske kada je čvrsto pričvršćena.

Koriste se prvenstveno u medicinske svrhe i služe za sprečavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe kao i od prijenosa patogena direktnim dodirom s rukama.

Nesterilne medicinske maske obično su medicinski proizvodi razreda rizika u skladu sa evropskom direktivom o medicinskim proizvodima (93/42 / EEC) i posebno moraju biti u skladu sa normom EN 14683: 2019-6.

Nakon postupka ocjenjivanja, dodjeljuje im se oznaka "CE" čime se mogu plasirati na evropsko tržište.