Uygun je u Sarajevu boravio kao specijalni gost devete "Sedmice turskog filma"

Popularni turski glumac Gurkan Uygun, javnosti u regionu najpoznatiji po ulozi Mematija iz popularne serije "Dolina vukova“ kazao je kako je ova serija promijenila mnogo toga u njegovoj karijeri.

Uygun je u Sarajevu boravio kao specijalni gost devete "Sedmice turskog filma", koju je otvorio film "Ljeto u Ankari - oproštajno pismo", autora Kemala Uzuna, a u kojem Uygun tumači glavnu ulogu. Uygun je srijedu prisustvovao projekciji u sarajevskom kinu "Meeting Point".

Kazao je kako prvi put dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Iako ranije nije imao priliku posjetiti ovu zemlju, kada je pozvan da dođe u Sarajevo, kaže kako nije imao taj osjećaj da će putovati u neku stranu zemlju.

O BiH je najviše čuo u kontekstu perioda agresije na BiH 1992-1995., a ono što mu je također bilo poznato jeste činjenica da je to zemlja u kojoj zajedno žive pripadnici različitih naroda i kultura.

-Ljudi ovdje u BiH i Sarajevu su veoma topli, isto kao i u Turskoj, tako da tokom boravka ovdje nisam imao osjećaj da sam došao u neku stranu zemlju - kazao je Uygun.

"Mematijevo" mjesto posebno u karijeri

Najznačajnija i najupečatljivija uloga u karijeri Uyguna je, bez ikakve sumnje, uloga "Mematija" u seriji "Dolina vukova", što i sam potvrđuje. Riječ je o seriji koja je u Turskoj prikazivana duže od 10 godina, s više od 300 epizoda.

Prisjeća se svog susreta s poznatim turskim režiserom i kreatorom "Doline vukova" Osmanom Sinavom. Kako kaže, to je bio vrlo kratak razgovor u kojem mu je Sinav jednostavno rekao: "Ti ćeš igrati Mematija" i priča je završena.

- I danas se tu nalazimo. "Dolina vukova" promijenila je mnogo toga u mojoj karijeri. Jedan glumac kroz karijeru ide stepenicu po stepenicu. No, u mom slučaju nije bilo tako. Ja sam ulogom Mematija zakoračio 5-6 stepenica - priča Uygun.

Posebno zadovoljstvo kao glumcu bilo mu je to što je u "Dolini vukova" radio s istaknutim imenima u sektoru kinematografije, najboljim glumcima, režiserima, scenaristima i producentima.

- Briga i cilj svakog glumca jesu da igra tokom cijelog života. Prije svega, ta uloga je meni to omogućila - pojasnio je Uygun.

Turske serije u 70 zemalja svijeta

Uygun je zabilježio velikih broj uloga u brojnim projektima

Govoreći o sve većoj popularnosti i prisutnosti turskih serija u cijelom regionu, Uygun ističe kako je Turska zemlja koja serije izvozi u blizu 70 zemalja. Navodi i podatak da je Turska, nakon Sjedinjenih Američkih Država, drugi najveći izvoznik serija u svijetu.

- Naravno, ovdje je veoma značajno naglasiti kvalitet. Jer, ako to ne radite kvalitetno, onda nije traženo na tržištu. U ovom slučaju, Turska 70 posto od ukupnog broja proizvedenih serija izvozi na inostrano tržište - kazao je Uygun, navodeći kako su dvije serije u kojima je tumačio glavne uloge prodate na južnoameričko tržište.

Turske serije, prema njegovim riječima, imaju mnogo veći i jači efekat od brojnih kulturnih i umjetničkih događaja.

- Jer, zamislite, na potpuno drugoj i nepoznatoj strani svijeta, vi ulazite u nečiji dom i služite mašti jednog dječaka - ističe Uygun.

Glas kao najjači instrument

S obzirom da ima i vrlo upečatljiv glas po kojem je prepoznatljiv u ulozi "Mematija", na pitanje koliko je glas značajan element u samom formiranju jednog glumca tokom karijere, Uygun odgovara:

- Glas je naš najvrijedniji instrument, bitan nam je koliko su i jednom pijanisti prsti. Bez glasa možete do jedne granice, jedino ako ste Charlie Chaplin. Glas je bitan i možemo ga dovesti do određene dimenzije, odakle možemo formirati i jedan drugi karater. Ali, zajedno s tijelom, glas je naš najvrijedniji instrument.

Osim uloge Mematija, Uygun je zabilježio velikih broj uloga u drugim projektima. Između ostalog, tumačio je i lik Mimara Sinana u seriji "Sulejman Veličanstveni" (Muhtesem Yuzyil), trenutno igra ulogu Halil Halid Beya u seriji "Payitaht Abdulhamit".

Nedavno je premijerno prikazan je i film "Mini Herkules: Naim Suleymangolu", priča o legendarnom turskom svjetskom prvaku u dizanju tegova, a Uygun u filmu tumačio lik njegovog trenera.

Ono što je svakako bitno istaknuti, a tiče se serije "Dolina vukova", u kojoj Uygun tumači jednu od glavnih uloga, jeste da je to serija koja je u Turskoj prikazivana duže od 10 godina, a s više od 300 epizoda, oborila rekorde gledanosti. Glavni lik Polat Alemdar (Necati Sasmaz) ulazi u svijet mafije pun tajni i rivalstava i počinje s misijom uništavanja mafije iznutra.

Osim Turske, serija je prikazivana i bila vrlo gledana i u brojnim drugim zemljama. Sinhronizirana je na arapski jezik i smatra se jednom od najpopularnijih turskih drama ikad prevednih na arapski jezik. U seriji se, u jednoj epizodi, pojavljuju holivudski glumci Andy Garcia, kao američki šef mafije, te Sharon Stone kao njegova supruga.

U filmu "Dolina vukova Irak", koji je snimljen s istom glumačkom postavom iz serije, američkog zapovjednika glumio je poznati američki glumac Billy Zane. U periodu dok je prikazivana u Turskoj, u terminu četvrtkom uvečer, pojedine ulice znale su biti puste, a dućani su tog dana radili kraće.